Dodelijke parasiet bedreigt Nederlands rundvee
nieuwsVolgens dierenarts Dewinter van de Boerenbond gaat het om een ééncellige parasiet die zich nestelt in de rode bloedcellen en wordt overgedragen door insecten, in dit geval teken. De ziekte is wat vergelijkbaar met malaria. In West-Europa is de parasiet en de ziekte (babesiose) uiterst zeldzaam. Ze komt eerder voor in Zuid-Europa. De laatste vijftig jaar werden 300 gevallen gemeld in Europa en Noord-Amerika. Van gevallen in België heeft Dewinter geen weet. Bij de Boerenbond is er, gezien de zeldzaamheid van de parasiet, dan ook geen reden tot ongerustheid.
Maar volgens de Nederlandse dierenarts Glas, die de ziekte in Diever constateerde, kan de parasiet de komende tijd een groot probleem worden. "Bij mijn weten kwam de parasiet vroeger alleen in enkele duingebieden voor. Nu hij ook in de Drentse bosgebieden is opgedoken, kunnen reeën de ziekte snel overdragen. Bovendien besmetten koeien op hun beurt teken".
Glas pleit ervoor boeren toestemming te geven om de bosjes rond de weilanden te kappen, om verdere besmetting te voorkomen. Het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit treft volgens een woordvoerder voorlopig geen extra maatregelen. Wel zegt het ministerie de ontwikkelingen op de voet te volgen.
De Nederlandse landbouworganisatie LTO zegt dat de ziekte in Nederland slechts sporadisch voorkomt. Als er problemen zijn, is dat alleen in de buurt van natuurgebieden. Ook J. Snoep van de Gezondheidsdienst voor Dieren zegt dat de ziekte incidenteel in Nederland opduikt, bij bosrijke gebieden waar besmette teken zijn. Vorig jaar zijn er een paar koeien aan overleden in Overijssel, dit jaar was dat weer het geval.
Voor boeren die hun koeien dagelijks zien, is er geen probleem zegt hij. Zij kunnen snel genoeg over de juiste medicijnen beschikken. Vee in de vrije natuur loopt een hoger risico omdat de boer de beesten dan minder vaak ziet. De ziekte kan binnen twee tot drie dagen dodelijk zijn.
Voor mensen zijn de gevaren gering. Vlees van door ziekte overleden vee, wordt niet geconsumeerd. Zowel het vlees als het melk van koeien die de ziekte hebben gehad, is na een bepaalde periode weer geschikt voor consumptie. De parasiet kan alleen gevaarlijk zijn voor mensen zonder milt. Zij kunnen eraan overlijden.
Bron: Belga