DGZ geeft varkenshouders tips ter preventie van PED
nieuwsDierengezondheidszorg (DGZ) Vlaanderen geeft varkenshouders tips om porciene epidemische diarree (PED) buiten te houden op hun bedrijf. Het virus werd reeds gedetecteerd in verschillende buurlanden. Zo is in Nederland het aantal besmette bedrijven in een week tijd gestegen van twee naar zes. Tot nu toe was er steeds sprake van een eerder milde variant. Recent zijn er echter ook uitbraken van een vermoedelijk agressievere PED-variant gerapporteerd in Oekraïne. Preventie is van groot belang want bij intrede van de agressieve PED-variant kunnen de verliezen oplopen tot 207 euro per zeug of 6,5 euro per vleesvarkensplaats.
Door een Veepeilerstudie weet DGZ dat er in de Belgische varkensstapel in het voorjaar van 2014 nog geen antistoffen tegen PED aanwezig waren. “Dit betekent dat we hier een gevoelige populatie hebben, voor eender welke variant. Een eventuele introductie van PED in de Belgische varkensstapel zou dus voor ernstige diergezondheidproblemen zorgen en een zware financiële impact op varkensbedrijven hebben.”
Vooral bij de agressieve stammen kan de impact enorm zijn. De invloed is het grootst op zeugenbedrijven, aangezien bij zuigende biggen de sterfte kan oplopen tot meer dan 80 procent. Bij gespeende biggen en vleesvarkens schommelt het sterftepercentage tussen één en vijf procent en is er eveneens verlies door een dalende groei. In een Canadese studie spreekt men per zeug over een verlies tussen 90 en 207 euro. Voor vleesvarkensbedrijven wordt het verlies per vleesvarkensplaats geraamd op 6,5 euro. Preventie is dus de boodschap.
Alvorens de verschillende voorzorgsmaatregelen te bespreken, legt DGZ uit dat het virus dat epidemische biggendiarree veroorzaakt, uitgescheiden wordt in de mest. Daarin kan het langere tijd overleven. Infectieus materiaal kan op verschillende manieren worden verspreid: via personen, voertuigen, materiaal, transport, enz. Vanzelfsprekend houdt ook het binnenbrengen van eventueel positieve dieren een groot risico in.
Om PED buiten de stal te houden, moet een varkenshouder de externe bioveiligheid op orde hebben. Een aantal maatregelen dringen zich op voor de varkenshouders in ons land. Zo beperken ze best het aantal bezoekers en vragen ze hen om voertuigen te parkeren buiten het bedrijf. De boer draagt zelf bedrijfskledij- en laarzen en wisselt van kledij in de hygiënesluis die toegang geeft tot de stal.
Vrachtwagens mogen het erf pas op na reiniging en ontsmetting. De truckchauffeur mag de stallen niet in. De vrachtwagen van het destructiebedrijf vormt eveneens een risico zodat de kadaverplaats zo ver mogelijk verwijderd moet zijn van de stallen. Een quarantainestal moet afgescheiden zijn van de andere stallen en de boer moet er correct gebruik van maken door aparte kledij te reserveren voor deze stal.