Coolpigs zoekt varkenshouders voor studie stalkoeling

Hittestress wordt een steeds groter probleem in Vlaanderen. Het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek ILVO en Universiteit Gent startten eind 2020 met het Coolpigs- onderzoeksproject. Bedoeling is een concreet hitteplan op te stellen voor de Vlaamse varkenshouderij met effectieve, praktisch en economisch haalbare maatregelen voor in de stal en bij transport. De onderzoekers zoeken naar varkenshouders om deel te nemen aan het project. 

12 juli 2023  – Laatst bijgewerkt om 12 juli 2023 21:30
varkensneus2-1250

De onderzoekers van Coolpigs onderzoeken allerhande nieuwe methodes om hittestress bij varkens te vermijden. Zo wordt deze zomer onder andere het effect van hogedrukverneveling bekeken, en de gevolgen voor het klimaat in de stal, de hittestress en de groeiprestaties bij vleesvarkens. Volgens de onderzoekers is niet enkel de temperatuurdaling, maar ook de stijging van de relatieve luchtvochtigheid hierbij van tel. Hierbij evalueren we naast ook temperatuurdaling ook de stijging van de relatieve luchtvochtigheid.  

Welke koeltechnieken bestaan er en waar moet je op letten? 

De onderzoekers kijken ook naar andere koeltechnieken die werken op verdamping van water, ook wel ‘adiabatische koelsystemen’ genoemd. Verneveling zorgt voor een temperatuurdaling, maar nadeel hierbij is dat de relatieve luchtvochtigheid snel stijgt. Het is dus belangrijk dat het vernevelsysteem uitgeschakeld wordt voordat de luchtvochtigheid te hoog wordt (75-85%). 

Een ander systeem is PAD-koeling, dat werkt via plastic pakketjes waar water doorheen stroomt. Hier is het opletten dat je je stal niet verandert in een koelkast. PAD-koeling kan heel effectief zijn, maar zelfs wanneer je het uitschakelt, blijven de pakketten nog een geruime tijd nat, en kunnen ze dus onbedoeld verder koelen. Ook de luchtvochtigheid blijft zo nog even stijgen. 

Een systeem dat steeds vaker wordt toegepast is passieve koeling met behulp van, warmtewisselaars. De warmte van de lucht wordt uitgewisseld door indirect contact met de bodem, grond of waswater. Bij een warmtewisselaar wordt de lucht niet bevochtigd, wat een groot voordeel is. 

Tot slot kan er ook gekoeld worden via vloerkoeling. Dat gebeurt via een leidingsysteem onder de vloer, dat koud water levert via een warmtepomp. 

Wat werkt het best? 

Welke van deze systemen je voorkeur moet genieten, daar wil Coolpigs duidelijkheid in scheppen. Naast het verzamelen van technische informatie, installatiekost en verbruik willen ze ook de effectiviteit van de verschillende koelsystemen evalueren. Daarvoor plaatst men in de zomer van 2023 en 2024 klimaatsensoren op praktijkbedrijven met de verschillende koelsystemen. Varkenshouders met een dergelijk koelsysteem kunnen zich inschrijven via de website https://www.varkensloket.be/stalklimaat/hittestress. Deelnemers ontvangen een geavanceerde klimaatsensor van het Coolpigs-team, en krijgen zo mee inzicht in de meest efficiënte koelsystemen. 

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek