Buurt blijft sceptisch over biogas na opendeurdag
nieuwsBij een biogasinstallatie wordt organisch materiaal zoals mest en energiegewassen omgezet in groene energie. Met die energie hoopt De Bruyn zijn bedrijf te verwarmen. "Het is milieuvriendelijk en de buren zullen er geen last van hebben. Ze zijn ongerust geworden door brieven die hier circuleerden tijdens het openbaar onderzoek. Uiteindelijk heb ik geen vergunning gekregen", legt landbouwer Kris De Bruyn uit.
"Nu heb ik een nieuwe aanvraag ingediend met enkele nieuwigheden. Zo zal ik een indikker gebruiken. Met zo'n machine zal het transport beperkt worden tot een derde, wat neerkomt op een halve vrachtwagen per dag. Ook het organisch biologisch afval zal ik binnen in plaats van buiten stockeren. Binnenkort start een nieuw openbaar onderzoek. Hopelijk kan ik de buren overtuigen dat ze niet ongerust moeten zijn", geeft De Bruyn aan.
Tijdens de open dag die in het kader van de Dag van de Landbouw en Fietse-Lieren plaats vond, kwamen een paar duizend mensen een kijkje nemen. Ook de buren waren uitgenodigd en kregen uitleg van een specialist over de voordelen van een biogasinstallatie. De buurt zakte niet massaal af naar het landbouwbedrijf. "Het is beter, maar niet genoeg", was de meest gehoorde opmerking van diegenen die er wel waren. Anderen keken vol bewondering naar het technische principe van een biogasinstallatie.
Jef Lemmens, die bij de vorige aanvraag een van de indieners van een bezwaarschrift was, is niet overtuigd. "Het is een verbeterd voorstel, maar ik denk niet dat het voldoende gaat zijn om de buurt te overtuigen. We hebben absoluut niets tegen biogas, maar in deze buurt blijft de inplanting onhaalbaar. Het standpunt van de meeste mensen zal niet wijzigen", meent Lemmens.(KS)
Bron: Gazet van Antwerpen