header.home link

Brede voedingssector vraagt aandacht voor landbouw met boterhammen op Vlaamse voedseltop

29 november 2022

Naar aanleiding van de Vlaamse voedseltop deelden meer dan 20 organisaties uit de landbouw- en voedingssector dinsdag boterhammen uit op verschillende locaties in Roeselare. Landbouworganisaties, partners uit de voedingsketen en landbouwers zelf zetten zo de Vlaamse land- en tuinbouw en de hele voedingssector in de schijnwerpers met de actie #boerenbroodnodig.

boterhammenactie

Verenigd onder de actie #boerenbroodnodig, trokken landbouwers, landbouworganisaties en partners uit de voedingsketen vandaag naar Roeselare om de lokale land- en tuinbouw en de hele voedingssector onder de aandacht te brengen. Meer dan 20 organisaties namen deel: Boerenbond, ABS, Groene Kring, Jong ABS, AVBS, Belgapom, Vegebe, INGRO, VBT, Vegaplan, BCZ, Febev, Fevia Vlaanderen, Ferm voor agravrouwen, Fedagrim, Fegra, Landbouwservice, BFA, CBB, Belfertil, Belplant en Subel. Vooral de huidige rechtsonzekerheid in de landbouw werd gehekeld.

In totaal werden 3.000 boterhammen uitgedeeld aan twee lokale scholen, op de wekelijkse dinsdagmarkt en aan de ingang van de oude Rodenbach-brouwerij waar de Voedseltop plaatsvond. Ook minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v), die er de Vlaamse Voedselstrategie voorstelde, werd op een belegde boterham getrakteerd.

Boterham met een boodschap

“Met de actie #boerenbroodnodig willen we de Vlaming oproepen om een foto van zijn belegde boterham te delen op sociale media met de hashtag #boerenbroodnodig en zo zijn steun voor de hele agrovoedingssector bekend te maken. Want zonder boeren blijft je brooddoos leeg”, klinkt het bij de initiatiefnemers.

“Sinds 2005 is de Belgische bevolking met 11 procent toegenomen, terwijl het aantal landbouwers in dezelfde periode met 33 procent gedaald is. Ieder jaar verdwijnt in ons land 3 procent van de landbouwers. Land- en tuinbouwers vertegenwoordigen vandaag 0,5 procent van de Vlaamse bevolking. Hoe voeden we onze steeds groeiende bevolking met een steeds kleinere groep boeren zonder dat we de grondstoffen op onze planeet uitputten? Willen we ook de volgende generaties kunnen blijven voeden dan zijn er twee zaken essentieel: rechtszekerheid voor onze bedrijven en een eerlijke prijs voor een lokaal product”, zei Boerenbond-voorzitter Lode Ceyssens. “Voor voedselzekerheid moeten we allemaal investeren in productieve, duurzame landbouw- en voedingsketens, én in jonge boeren.“

“Gelukkig zijn we in Vlaanderen koploper wat betreft duurzame voeding. Nergens ter wereld wordt aan zulke hoge normen geproduceerd, met respect voor mensen, dieren en de planeet. Dat hebben we te danken aan onze land- en tuinbouwers en aan organisaties uit de voedingsketen die iedere dag zorgen voor ons voedsel. Eerlijke prijzen blijven daarbij één van de grootste uitdagingen”, vulde ABS-voorzitter Hendrik Van Damme aan.

“Maar liefst 60 procent van de landbouwgrondstoffen die onze voedingsbedrijven gebruiken zijn van Belgische oorsprong”, zei Nadia Lapage van voedingsfederatie Fevia, “En alleen in Vlaanderen hanger 120.000 jobs direct van de primaire land- en tuinbouwsector af. Rechtszekerheid om te ondernemen voor onze landbouwers is ook voor die jobs en die bedrijvigheid belangrijk.” Hans Verstreken van Fedagrim voegde daar nog aan toe dat “landbouwers al lang bezig zijn met precisietechnieken, en dat ook de beleidsmakers moeten kiezen voor precisie-ingrepen.”

Afsluiten deden de jonge boeren van Jong ABS en de Groene Kring. “Het mag hier vandaag op de voedseltop niet alleen gaan over verre plannen, maar ook over het brood dat we vandaag op de plank moeten krijgen. Het is een symbolische dag want ook jonge boeren kijken vandaag aan tegen een dikke mist, ze weten niet hoe ze het nog allemaal gaan rondkrijgen, en ze haken steeds vaker af”, zei Groen Kring-voorzitter Bram Van Hecke. “We staan op een historische kruising”, besloot Jong ABS-voorzitter Lieven De Stoppeleire, “Het is aan de politiek, de administraties en ook aan ons om de juiste keuzes te maken. Laat ons hopen dat achter elke mistbank de zon schijnt.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek