Boerin raakt gewond door ontplofte obus uit Eerste Wereldoorlog

Een 60-jarige vrouw is vrijdagavond in Langemark-Poelkapelle gewond geraakt door een ontplofte obus uit de Eerste Wereldoorlog. Christine Baelde was met haar gezin aan het werk op hun aardappelveld toen de obus ontplofte. Er wordt wel vaker munitie aangetroffen. Maar dat granaten ook effectief ontploffen, is eerder uitzonderlijk.

12 april 2021  – Laatst bijgewerkt om 12 april 2021 16:57
obus-WOI-Dovo-plattelandstv

De landbouwster was vrijdagavond aardappelen aan het planten met haar man Luc Gryson en twee zonen Brecht en Andreas. Daarbij stootte de aardappelpootmachine op een obus uit de Eerste Wereldoorlog. De vrouw raakte gewond door de scherven van de obus en liep brandwonden op. De zoon van het koppel ademde rook in. Daarop ging het gezin zelf naar de spoeddienst.

Het ziekenhuis bracht de politiezone Arro Ieper op de hoogte omdat het om een springtuig ging. “De ontmijningsdienst DOVO werd ingeschakeld om de resten van de obus op te ruimen", klinkt het bij de Ieperse politiezone. De vrouw en haar zoon werden voor alle zekerheid in het ziekenhuis gehouden maar bleken niet in levensgevaar.

Ontploffing is zeldzaam

In de Westhoek worden wel vaker oorlogsprojectielen gevonden. Zo haalt DOVO elk jaar meer dan 150 ton van die munitie op om te vernietigen. Volgens de ontmijningsdienst blijft het aantal aanvragen wel jaarlijks stabiel. “In 2020 liepen 3.800 aanvragen bij ons binnen”, klinkt het. “2.600 daarvan kwamen uit de Westhoek, goed voor ongeveer 9.000 projectielen. Dat er een projectiel ontploft, is zeldzaam.”

Door de matige kwaliteit van de ontstekers van de munitie tijdens WOI bleven heel wat projectielen als ‘blindgangers’ achter op het slagveld

Bart Bulckaen - Compagnie-commandant DOVO

Erfenis van de oorlog

Hoe komt het dat een obus, na ruim 100 jaar, toch nog kan ontploffen? “WOI was een statische oorlog, die gevoerd werd in de loopgraven”, schetst compagnie-commandant Bart Bulckaen van DOVO. “De artillerie speelde er een belangrijke rol en bij de veldslagen werden enorme bombardementen uitgevoerd. Maar door de matige kwaliteit van de ontstekers bleven heel wat projectielen als ‘blindgangers’ achter op het slagveld.”

De koperen ring rond een granaat verraadt of ze al dan niet nog op scherp staat. Tijdens het afvuren worden daar groeven in getrokken door de rotatie en de loop van het kanon. Als die koperen ring nog mooi glad is, werd de granaat dus nooit afgevuurd en staat ze niet op scherp. Als er groeven in de ring zitten, wil dit zeggen dat ze wel werd afgevuurd maar als blindganger op het veld is achtergebleven.

Als je munitie vindt, wordt ten zeerste aangeraden om niets aan te raken of te verplaatsen. Neem onmiddellijk contact op met de politie en geef hen zo veel mogelijk informatie over de hoeveelheid munitie, de afmetingen en de locatie. “DOVO komt alleen op vraag van de politie munitie opruimen of vernietigen.” 


Bekijk ook de reportage van Plattelandstv over de werkzaamheden van DOVO in de landbouwvelden van de Westhoek:

Bron: Belga / Radio 2 / Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek