Boerenbond steunt opnieuw projecten om stikstofuitstoot te verminderen

Landbouworganisatie Boerenbond zal voor de tweede keer bedrijven financieel steunen die projecten op korte termijn kunnen uitwerken om de uitstoot van stikstof door land- en tuinbouw te verminderen. "Indien geselecteerd kunnen ze tot maximaal 125.000 euro innovatiesteun krijgen", aldus Boerenbond.

14 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 15 februari 2024 10:13
Lees meer over:
koeweidehof-copyright

Met de oproep ‘Innovatiesteun voor PAS-oplossingen’ wil Boerenbond voor een tweede maal de drempel tot innovatieve technieken voor de landbouwer verlagen. “Het snel implementeren van nieuwe, innovatieve technieken is voor landbouwers vandaag één van de enige mogelijkheden om de doelstellingen inzake maximale stikstofuitstoot te behalen”, stelt Boerenbond. “Ondanks de grote vraag naar oplossingen is het voor bedrijven binnen of buiten de landbouwsector een grote stap om effectief te investeren in de ontwikkeling van innovatieve oplossingen die de stikstofuitstoot terugbrengen.”

Vorig jaar werden na de oproep vijf projecten geselecteerd. De vijf projecten kregen een begeleidingstraject met financiële boost van de landbouworganisatie. Boerenbond heeft 2 miljoen euro uitgetrokken om over een periode van vier jaar in totaal een zestiental bedrijven financieel te ondersteunen bij de ontwikkeling van stikstofreducerende technieken. Na deze tweede projectoproep zullen er nog gelijkaardige volgen in 2025 en 2026.

Kandidaten kunnen zich dit jaar aanmelden van 15 februari tot en met 14 mei. "Belangrijke voorwaarden voor selectie zijn onder andere financieel-technische haalbaarheid voor de landbouwer, een integraal duurzaam karakter en een brede toepasbaarheid binnen de Vlaamse landbouw", klinkt het. Projecten die uiteindelijk geselecteerd worden, kunnen hun kosten voor de helft vergoed krijgen met een maximum van 125.000 euro. "Er wordt gemikt op vier tot vijf bedrijven dit jaar", zegt Pieter-Jan Delbeke, consulent klimaat & emissies van Boerenbond.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen op 27 februari aansluiten op een info- en netwerkmoment van Boerenbond waar de specifieke steunvoorwaarden toegelicht worden.

West-Vlaanderen lanceert actieplan om stikstof te reduceren en natuur te realiseren
Uitgelicht
De provincie West-Vlaanderen lanceert een actieplan dat enerzijds landbouwers ondersteunt in het reduceren van stikstofuitstoot en anderzijds aan de slag gaat met het halen va...
12 februari 2024 Lees meer

Beeld: Koeweidehof

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek