Besmetting vogelgriepvirus bevestigd bij een pluimveebedrijf in Turnhout

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf in Turnhout in de provincie Antwerpen. Om een verdere verspreiding van het virus tegen te gaan, worden het pluimvee en de vogels die nog aanwezig zijn geruimd. Dat meldt het federaal voedselagentschap FAVV donderdag. Het gaat om de 15de uitbraak sinds september in ons land.

10 november 2022  – Laatst bijgewerkt om 10 november 2022 15:42
Lees meer over:

Verder werden de gebruikelijke beschermings- en bewakingszones ingesteld van respectievelijk 3 kilometer en 10 kilometer rond de haard. Deze overlappen deels met de bestaande zones in Hoogstraten. In dat gebied worden strenge bioveiligheidsmaatregelen opgelegd. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen.

Het voedselagentschap herinnert alle houders van pluimvee eraan dat het vogelgriepvirus sterk circuleert onder wilde vogels. “Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels in de afgelopen weken blijft hoog. Het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, door contact met wilde vogels, blijft groot. We hebben te maken met een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels”, klinkt het.

Voor alle geregistreerde pluimveehouderijen geldt sinds 5 oktober een afschermplicht, waarbij de dieren moeten binnen gehouden worden of onder netten geplaatst. Ook particuliere houders wordt aangeraden om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. “Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd”, aldus FAVV.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Wandelaars die een dode, wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het voedselagentschap.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek