header.home link

Bewakingszone in België na ontdekking vogelgriep in Noord-Frankrijk

16 november 2022

Er is vogelgriep van het type H5 vastgesteld bij een commercieel pluimveebedrijf in Le Doulieu in het Noorden van Frankrijk. Een deel van de bewakingszone, die rond het bedrijf is ingesteld, ligt in België, in de West-Vlaamse gemeente Heuvelland. “In deze zone gelden strenge bioveiligheidsmaatregelen. Wie symptomen bij zijn pluimvee of vogels vaststelt, dient een dierenarts te raadplegen”, meldt het federaal voedselagentschap FAVV.

Lees meer over:
kippluimveevogelgriep-1280

Net zoals bij uitbraken in België, werden rond het bedrijf in Frankrijk een beschermingszone van 3 kilometer en een bewakingszone van 10 kilometer ingesteld. Daardoor valt een de zone voor een stuk in West-Vlaanderen.

FAVV hamert er nogmaals op dat het vogelgriepvirus sterk circuleert onder wilde vogels. “Het aantal bevestigde gevallen bij wilde vogels in de afgelopen weken blijft hoog. Daarom blijft het risico dat pluimvee met vogelgriep wordt besmet, door contact met wilde vogels, ook groot. We hebben te maken met een zwaar vogelgriepseizoen omwille van de situatie met wilde vogels.”

Voor alle geregistreerde pluimveehouderijen geldt sinds 5 oktober een afschermplicht, waarbij de dieren moeten binnen gehouden worden of onder netten geplaatst. Ook particuliere houders wordt aangeraden om hun pluimvee zoveel mogelijk te beschermen. “Dit kan door preventief de ren te overspannen om het contact met wilde vogels te vermijden. De dieren voederen moet sowieso nog steeds verplicht binnen gebeuren, drenken gebeurt ook bij voorkeur afgeschermd”, aldus FAVV.

Wanneer houders een verhoogde sterfte bij hun dieren opmerken, of bij elk ander symptoom van ziekte, moeten ze onmiddellijk hun dierenarts contacteren. Wandelaars die een dode, wilde vogel opmerken worden gevraagd om dit te melden via het gratis nummer 0800/99 777.

Alle maatregelen zijn terug te vinden op de website van het voedselagentschap.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek