Bescherming Parmezaanse kaas kost 600.000 euro per jaar

nieuws
De makers van de echte Parmezaanse kaas spenderen 600.000 euro per jaar aan de strijd tegen namaak. Ze zetten zelfs een detective in.
27 oktober 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:09
Lees meer over:

Voedselpiraten deinzen er niet voor terug om de naam van hoogwaardige producten op inferieure voedingswaren uit een ander land te plakken. De makers van de echte Parmezaanse kaas spenderen daarom 600.000 euro per jaar aan de strijd tegen namaak. Er gaat zelfs een heuse detective op pad om namaak op te sporen.

Al 600 jaar wordt de Parmigiano Reggiano gemaakt volgens de regels van de kunst. De Parmezaanse kaas is per definitie afkomstig van rauwe melk van koeien die uitsluitend gras eten in een streng afgebakend gebied rond de stad Parma. Behalve stremsel komt er geen enkele toevoeging aan te pas. "Puur natuur", zegt Igino Morini van het consortium van Parmezaanse kaasmakers waarvan vierduizend boerderijen en vierhonderd kaasmakerijen lid zijn.

Dat de Parmezaan de koning van de Italiaanse keuken is, plaatst hem in het oog van de storm. "Ik voer al tien jaar strijd om ons merk te beschermen", zegt Giorgio Capovani in het hoofdkantoor van het consortium in Reggio Emilia. De man is de 'detective' van zijn organisatie. Hij mag kazen in beslag nemen en draagt zelfs een wapen. Hij leidt een team van tien agenten die ook in het buitenland jacht maken op namaak.

Volgens Capovani is de toestand in Europa de voorbije jaren verbeterd. Zo oordeelde het Europees Hof in Luxemburg vorig jaar dat de naam Parmesan enkel mag geplakt worden op kaas die afkomstig is uit de regio rond Parma. "Buiten Europa blijft het echter de Wild West. Mexico is een probleem, met gevolgen voor de hele Latijns-Amerikaanse markt en Australiërs zijn bandieten die heel Azië vergiftigen met namaak", aldus Capovani.

Bron: Het Belang van Limburg

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek