Belgische en Nederlandse kust geteisterd door massale vogelgriepuitbraak

Langs de Belgische kust woedt momenteel een nieuwe uitbraak van de vogelgriep. In het Vogelopvangcentrum van Oostende werden al enkele zieke vogels uit verschillende kustgemeentes binnengebracht. Ook in het Nederlandse Texel en Zeeuws-Vlaanderen zijn forse uitbraken gemeld, met duizenden dode sterns tot gevolg. Volgens het FAVV zal dit evenwel geen impact hebben op de ziektevrije status van ons land.

15 juni 2022  – Laatst bijgewerkt om 16 juni 2022 11:45
Lees meer over:
vogelgriepuitbraaknederlandsterns-twitterSovon

Al enkele weken worden er in verschillende Belgische kustgemeenten dode vogels aangetroffen. Het gaat vooral om koloniedieren die dicht bij elkaar broeden zoals meeuwen, sterns en aalscholvers. Gezondheidsinstituut Sciensano bevestigde ondertussen aan de hand van stalenonderzoek dat het om vogelgriep gaat. Voor mensen is er geen gevaar, maar wandelaars die zieke of dode vogels vinden, nemen wel best contact op met het FAVV via het telefoonnummer 0800 99 777. Omdat het gaat om een grote uitbraak, wordt er geadviseerd om in geen geval de dieren aan te raken.

Catastrofe voor kolonie sterns in Nederland

Ook aan de Nederlandse kust, op Texel en in Zeeuws-Vlaanderen, worden grote sterns zwaar getroffen door vogelgriep. "Het lijkt erop dat de grootste kolonie op Texel van ongeveer 3.300 broedparen volledig is weggevaagd door deze extreme uitbarsting van de vogelgriep", vat Natuurmonumenten de situatie op Texel samen. Het Zeeuwse Landschap meldt dat ook de grootste kolonie grote sterns van Nederland niet wordt gespaard, die in het gebied Waterdunen zit, aan de kust van Zeeuws-Vlaanderen.

"Vooralsnog bleven de kustbroedvogels gespaard en waren alleen watervogels als ganzen en eenden het slachtoffer afgelopen winter", schrijft Het Zeeuwse Landschap. "Maar nu worden ook grote sterns enorm zwaar getroffen, met in Waterdunen vele honderden slachtoffers. En verwacht wordt dat er nog veel bijkomen." Zowel volwassen vogels als jongen worden dood aangetroffen. De beheerder van het gebied spreekt van een catastrofe.

"We hadden een paar weken terug nog het fantastische nieuws dat er 7.000 paar grote sterns in het gebied zaten", aldus districtshoofd Fred Schenk. "En nu loop je in beschermende kleding tussen honderden dode sterns, het is dieptriest."

Ook Natuurmonumenten spreekt van een "extreme uitbarsting" van de ziekte. Vogelgriep is vooral heel schadelijk voor vogels, maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen ermee besmet raken. Gebiedsbeheerders roepen mensen dan ook op geen kadavers op te rapen en honden aangelijnd te houden.

“Geen impact op status vogelgriepvrij”

Vorige week nog meldde het FAVV nog dat ons land op internationaal vlak de status van vogelgriepvrij herwonnen heeft. Die status is belangrijk om de embargo’s op pluimveevlees, die bepaalde landen invoerden na besmettingshaarden bij pluimveebedrijven, te liften.

“Deze uitbraken zullen aan die status niets veranderen”, bevestigt woordvoerder Hélène Bonte. “De besmettingshaarden moeten wel gemeld worden aan Europa, maar vallen onder de categorie non-poultry.”

België herwint vogelgriepvrije status
Uitgelicht
De Wereldorganisatie voor Diergezondheid (OIE) heeft een verklaring van ziektevrije status die door ons land was ingediend, goedgekeurd. Hierdoor is België officieel vrij van...
7 juni 2022 Lees meer

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Beeld: Sovon Vogelonderzoek Nederland via Twitter (@Sovon)

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek