België blijft grootste producent diepvriesgroenten
nieuwsBinnen Europa wordt van het totale volume aan diepvriesproducten ongeveer een kwart in België geproduceerd. In de afgelopen jaren is de hoeveelheid diepgevroren producten in ons land van 675.000 ton in 2001 tot naar verwachting 725.000 in 2005 gestegen. Landen als Nederland en Frankrijk kenden daarentegen een productiedaling.
Het aandeel diepgevroren koolgewassen binnen het totaal volgt dezelfde trend als de totale productie van diepvriesgroenten. België neemt 30 procent van alle diepgevroren koolgewassen voor zijn rekening. Polen volgt met 18 procent en daarna komen Spanje en Frankrijk. Van de diepgevroren koolgewassen is bloemkool de belangrijkste soort. Binnen de Europese Unie werd in 2003 in totaal 190.500 ton bloemkool diepgevroren. België was met ruim 76.000 ton de grootste producent.
Van spruitkool komt in de EU ruim 80.000 ton als diepvriesproduct op de markt. België is met 48.600 ton diepgevroren spruitkool verreweg de grootste speler. Engeland volgt met 12.000 ton en daarna Polen met 9.000 ton. Nederland brengt 4.500 ton diepgevroren spruitkool op de markt. Broccoli is het derde diepgevroren koolgewas met een ongeveer 124.000 ton. Voor de verandering is Spanje hier koploper in de productiecijfers.
Bron: Agrarisch Dagblad