Landbouwers kunnen beheerovereenkomsten vanaf 2024 combineren met niet-productief areaal

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) wil landbouwers die iets doen voor de natuur extra belonen. Wanneer een boer vandaag een deel van zijn perceel invult volgens de beheerovereenkomsten, valt deze strook niet op te geven als niet-productief areaal (NPE). Daar wil VLM met een wijziging in het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) verandering in brengen.

15 november 2023  – Laatst bijgewerkt om 16 november 2023 22:04 Ruben De Keyzer
Lees meer over:
beheerovereenkomst-graskruidenstrook-oproep-vlm

Het voorstel tot wijziging ligt nu ter goedkeuring bij de Europese Commissie. VLM ziet een win-win voor landbouwers en natuur: de biodiversiteitswinst op niet-productief areaal stijgt en landbouwers worden beloond voor hun extra inspanningen.

Alle landbouwers moeten een minimumpercentage van vier procent of drie procent van hun bouwlandareaal als niet-productief areaal (NPE) aanhouden. Voorbeelden van niet-productief areaal zijn bufferstroken, braakliggend land of landschapselementen zoals hagen en houtkanten. Onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie zal het vanaf de verzamelaanvraag 2024 voor landbouwers mogelijk zijn om beheerovereenkomsten gestart na 2022 aan te geven als niet-productief areaal als de voorwaarden combineerbaar zijn.

Concreet zou men bijvoorbeeld de beheerovereenkomsten ‘kruidenrijke akkerrand 15 juni’, ‘kruidenrijke akkerrand 15 juli’ en ‘faunarand (plus)’ kunnen aangegeven als NPE-bufferstrook of akkerrand. De rand moet dan wel naast een groter perceel bouwland liggen, dat door dezelfde landbouwer gebruikt wordt. De beheerovereenkomsten zoals bijvoorbeeld ‘faunavoedselgewas’ of ‘bloemenakker' zouden kunnen aangegeven worden als NPE braak.

Vergoeding

Landbouwers sluiten beheerovereenkomsten op vrijwillige basis en ontvangen daar jaarlijks een beheervergoeding voor. Alleen de inspanningen die verder gaan dan wat verplicht is, worden vergoed. Daarom wordt bij combinatie met de NPE-bufferstrook of akkerrand en met de NPE braak 1.433 euro per hectare afgetrokken van de vergoeding voor de beheerovereenkomst. Dat komt overeen met het bruto standaard saldo (BSS) van bouwland en het opbrengstverlies op het perceel.

Bedoeling is om de nieuwe regeling te laten ingaan voor de verzamelaanvraag 2024.

Meer info op vlm.be.

Niet-productief areaal weer verplicht in 2024
Uitgelicht
Het Departement Landbouw en Visserij herinnert landbouwers aan de verplichting tot niet-productief areaal (NPE) voor het teeltplan 2024. Tijdens campagne 2023 was het uitzonde...
9 oktober 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek