Gemiddelde Vlaming eet 14,7 kg vis voor 121 euro
nieuwsWe besteden jaarlijks gemiddeld 60,5 euro aan 3,1 kg verse vis en 4,4 kg verse schaal- en schelpdieren. De andere helft van ons budget gaat naar niet-bewerkte diepvriesproducten (1,6 kg), bereidingen met vis, schaal- of schelpdieren (3,4 kg), visconserven (1 kg), gerookte producten (0,9 kg) of producten in bokalen (0,3 kg).
Aan de top van de consumptie staan de mosselen. De 3,5 kg die de Vlaming gemiddeld elk jaar koopt, is goed voor 0,7 tot 0,9 kg mosselvlees. Daarna volgen kabeljauw (0,4 tot 0,6 kg), vissticks, gerookte zalm, gepelde garnalen en tonijn uit blik. We eten naast zalm en kabeljauw gemiddeld maar 250 gram andere soorten verse vis als tong, schol, roodbaars en zoetwatervissen als forel en victoriabaars.
We geven het meeste geld uit aan gepelde grijze garnalen, zowat 10 euro per Vlaming per jaar. Daarna volgen verse en gerookte zalm en verse kabeljauw.