Nederlanders bestuderen mosselkweek op land
nieuwsDaarmee is de kweek een goede aanvulling op natuurlijk mosselzaad en de import uit het buitenland, afhankelijk van de prijs van het zaad. De economische haalbaarheid wordt nog verder onderzocht. In het najaar wordt getest of de mosselen ook gekweekt kunnen worden op de bodem van kweekpercelen. Als dat goed gaat, zou de kweek voor een aantal boeren een interessant alternatief kunnen zijn. Met broedbakken in de stal en vijvers met algen als voeder.
Omdat de groeiomstandigheden beheersbaar zijn en de mossels beschermd zijn tegen slecht weer, roofdieren en vuil water, verwachten de onderzoekers zelfs een grotere oogst dan bij de traditionele kweek. Bovendien kan het hele jaar door geoogst worden.
Voorlopig moeten we het echter nog grotendeels stellen met Zeeuwse bodemcultuurmosselen. Met twee weken vertraging begint donderdag het mosselseizoen. Dan brengt mosselbedrijf Prins en Dingemanse de eerste exemplaren op de markt. "Ze zijn wel nog wat te klein, maar de smaak is al prima. En omdat alle restaurants al vragen naar mosselen, beginnen we", zo luidt het. De prijzen van de mosselen zullen allicht hoog zijn, tot het dubbele van de normale prijs.