Amerikaans vaccin succesvol in bestrijding varkenspestverspreiding

Het Amerikaanse landbouwministerie USDA heeft veelbelovende resultaten geboekt met een vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest. Het kandidaat-vaccin lijkt succesvol om de varkensstapel te beschermen tegen verspreiding van het virus. De Vlaamse wetenschapper Hans Nauwynck reageert enthousiast, maar wijst op de beperkingen. Zo is een gevaccineerd dier niet te onderscheiden van een besmet varken.

2 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 2 november 2021 16:37

Onderzoekers van het Amerikaanse  landbouwministerie USDA hebben veelbelovende resultaten geboekt met een kandidaat-vaccin tegen de Afrikaanse varkenspest (AVP). Het vaccin was aanvankelijk getest in laboratoriumcondities bij Europese varkensrassen. Daarbij waren virusdeeltjes van de initiële uitbraak onderzocht.

Bij het opschalen van het onderzoek zijn zowel Chinese als Europese varkensrassen opgenomen en werd ook de laatste, Aziatische variant van het virus getest. De resultaten zijn vooralsnog positief, laat het Amerikaanse landbouwministerie weten. “Beginnende immuniteit was zichtbaar bij een derde van de varkensstapel in de tweede week na vaccinatie. Na de vierde week was de hele varkenspopulatie beschermd tegen het virus.” 

Een land dat vaccineert verliest sowieso zijn negatieve status

Hans Nauwynck - Viroloog UGent

Bestrijding in brandhaarden

De Amerikaan Douglas Gladue, die bij het onderzoek betrokken was, reageert enthousiast. “Dit maakt het mogelijk om herhaaldelijke uitbraken, die de mondiale varkensvleesvoorziening in gevaar brengen, te beteugelen.” De varkenspest haalt de laatste jaren verwoestend uit in Azië waar ook het zwaartepunt van de mondiale varkenshouderij ligt.

“Dit is zeker een interessant vaccin”, reageert Hans Nauwynck, viroloog van de faculteit Diergeneeskunde van de UGent, op de ontdekking.  “Het zou vooral gebruikt kunnen worden bij domesticeerde varkens in gebieden waar AVP sterk aan het circuleren is en een grote uitval geeft, vooral in Azië”, legt hij uit.

Moeilijke export naar vaccinatie

Voor België, waar in 2018 de Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen bij wilde everzwijnen in Wallonië, is het kandidaat-vaccin minder relevant. “Er is een groot nadeel verbonden aan het vaccin. Gevaccineerde dieren zijn niet te onderscheiden van geïnfecteerde dieren. Dus een land dat vaccineert verliest sowieso zijn negatieve status. Dit geeft problemen met de export”, aldus Nauwynck.

Het is nog niet bekend of en wanneer het vaccin op de markt komt. Eerst moet het nog alle stappen van veiligheid doorlopen. Bij het Amerikaanse landbouwministerie staat het virus hoog op de agenda, alhoewel er nog geen uitbraken plaatsvonden in de Verenigde Staten. Op dit moment heeft het wetenschappelijk bureau verbonden aan het USDA, de ARS, vijf kandidaat AVP-vaccins ontwikkeld en gepatenteerd.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek