"Zet de grenzen van Vlaanderen wagenwijd open"
nieuwsSamen met het onderzoeksbureau Idea Consult onderzocht Abramham de gevolgen van de EU-uitbreiding op de Vlaamse arbeidsmarkt. "Uit vrees voor een vloedgolf uit de nieuwe lidstaten kregen de bestaande lidstaten de mogelijkheid om de arbeidsmobiliteit gedurende een overgangsperiode van maximaal zeven jaar aan banden te leggen. Onder meer ons land maakte hier gebruik van, maar nu blijkt dat dit onterecht is", aldus de professor.
Vóór de uitbreiding woonden in ons land zo'n 20.000 personen die afkomstig waren uit de tien nieuwe lidstaten of uit de kandidaat-lidstaten Bulgarije en Roemenië. In Vlaanderen waren er dat 7.700. Volgens simulaties zal dat aantal de eerstvolgende jaren in Vlaanderen toenemen met 1.500 tot maximaal 3.000, om daarna al opnieuw te dalen. "Dat betekent niet dat de beperkende maatregelen werken. Ook in Zweden is er geen sprake van een toevloed hoewel dat land geen beperkende maatregelen nam en de toegang tot de sociale zekerheid er voor migranten makkelijker is dan bij ons".
Omdat de vloedgolf er dus allicht nooit zal komen en omdat ons land zijn beperkingen binnen enkele jaren toch moet opheffen, pleit Abraham ervoor om de grenzen maar meteen open te zetten. "De huidige regels kunnen trouwens toch makkelijk omzeild worden", aldus de professor. Bij Turkije maakt Abraham wel een kanttekening. "Een eventuele toetreding van dat land kan de migrantenstroom vanuit Turkije verder doen aanzwellen. Vandaag wonen bij ons al heel wat Turken en dat trekt volgmigranten aan. We moeten dus investeren in Turkije zodat de economische ontwikkeling er toeneemt en de migratiedruk afneemt".
Is zwartwerk een groot probleem in de land- en tuinbouw?