nieuws

VLM en VVSG werken samen aan veiligere landbouwwegen

nieuws
VLM en VVSG lanceren samen een project rond het efficiënt en veilig inrichten en beheren van landbouwwegen. Na de Westhoek krijgen een aantal landbouwregio's in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen toegang tot het 'functietoekenningsplan' van VLM. "Dit is noodzakelijk, aangezien het gebruik van de wegen steeds intensiever en diverser wordt."
13 mei 2011  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:59
Lees meer over:

VLM en VVSG lanceren samen een tweejarig project rond het efficiënt en veilig inrichten en beheren van landbouwwegen. Na de Westhoek krijgen nu ook een aantal landbouwregio's in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen toegang tot het 'functietoekenningsplan' van VLM. "Dit is noodzakelijk, aangezien het gebruik van de wegen steeds intensiever en diverser wordt."

 

Na de ondertekening van een tweejarige samenwerkingsovereenkomst op donderdag, kondigen de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) en de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG) de lancering van een project aan rond het efficiënt inrichten en beheren van landbouwwegen. Met behulp van het ‘functietoekenningsplan’, dat VLM al ontwikkelde in een vorig project gesteund door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) (‘Landbouwwegen in de Westhoek’), kunnen Vlaamse gemeenten hun landbouwwegen veilig inrichten voor verschillende functies zoals landbouw en recreatie.

“De laatste jaren is het gebruik van deze wegen intensiever en diverser geworden”, stellen VLM en VVSG. “Dit is het gevolg van meer landbouwverkeer met grotere machines, maar ook van nieuwe activiteiten zoals fiets- en wandelroutes die op deze wegen georiënteerd zijn. Veel plattelandsgemeenten stellen zich dan ook de vraag hoe ze hun landbouwwegen nog veilig en efficiënt kunnen beheren.”

Daarom wordt het functietoekenningplan zoals het bestaat in de Westhoek nu ook in andere regio's van Antwerpen, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen toegepast, meer bepaald in de regio’s Brechtse Heide, Schelde-Leie, Bulskampveld en Zwinstreek. Na inventarisatie van de landelijke wegen kunnen gemeenten met behulp van deze methodiek voor elke weg de gewenste functie aanduiden: welke gebruikers willen we als gemeente op deze weg en welke niet? Daarnaast wordt becijferd hoeveel middelen de gemeente nodig heeft om de wegen in te richten en te beheren. “Dergelijke financiële analyse is belangrijk, want enkele tientallen kilometers landbouwwegen kosten de gemeenten al snel honderdduizenden euro’s.”

Ten slotte willen VLM en VVSG in dit project de analyse van het landbouwverkeer in twee cases in de Westhoek op punt stellen. In het vorige EFRO-project ‘Landbouwwegen in de Westhoek’ werd de mobiliteitsdruk op landelijke wegen door evoluties in de landbouwsector in kaart gebracht. Nu zal niet alleen het ontsluitend, maar ook het doorgaand landbouwverkeer in beeld gebracht worden. Bovendien worden ook niet-gedigitaliseerde private wegen opgenomen.

Het project loopt van maart 2011 tot maart 2013, met de financiële steun van EFRO, VLM, VVSG, provincie West-Vlaanderen en de afdeling Land en Bodembescherming, Ondergrond, Natuurlijke Rijkdommen (ALBON) van het Departement Leefmilieu, Natuur en Energie. Ook andere geïnteresseerde gemeenten krijgen de kans om het functietoekenningsplan te leren kennen. VVSG zal op het einde van het project een reeks vormingssessies organiseren.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek