Samenwerking FAO en USAID in strijd tegen dierzieken

De Wereldvoedsel- en Gezondheidsorganisatie FAO verscherpt de strijd tegen hoogpathogene vogelgriep en andere dierziekten. USAID (United States Agency for International Development) maakte de voorbije vijf jaar al 132,5 miljoen dollar vrij voor de strijd tegen dierziekten en trekt tot 2012 nog eens 26,3 miljoen dollar uit voor financiële ondersteuning van het FAO-programma.
20 augustus 2010  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:56
Lees meer over:

De Wereldvoedsel- en Gezondheidsorganisatie FAO verscherpt de strijd tegen hoogpathogene vogelgriep en andere dierziekten. USAID (United States Agency for International Development) maakte de voorbije vijf jaar al 132,5 miljoen dollar vrij voor de strijd tegen dierziekten en trekt tot 2012 nog eens 26,3 miljoen dollar uit voor financiële ondersteuning van het FAO-programma.

De financiële steun van USAID voorziet de FAO van de nodige middelen om in te grijpen bij uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in regio’s waar de ziekte nog verder woedt en menselijke slachtoffers maakt, de pluimveeproductie ondermijnt en de voedselzekerheid aantast. De aandacht van de FAO zal vooral uitgaan naar landen als Bangladesh, China, Egypte, India, Indonesië en Vietnam. Met het geld wordt ook een bestrijdingsplan voor andere dierziekten opgesteld en worden laboratoria voor diergezondheid verbeterd.

"De toekenning van deze nieuwe fondsen is een bewijs van het duurzaam partnership tussen FAO en USAID in de bestrijding van dierziekten", verklaarde Juan Lubroth van de FAO-afdeling diergezondheid. Door lokale veterinaire diensten te ondersteunen bij het opstellen en uitvoeren van bestrijdingsplannen, slaagden beide organisaties erin om het aantal landen waar hoogpathogene vogelgriep verankerd is in het ecosysteem beperkt te houden, naast een aantal Aziatische landen die af en toe met uitbraken kampen.

"Preventie en het tijdig opsporen van dierziekten zijn de sleutels om de risico’s voor mens, vee, voedsel- en inkomenszekerheid te beperken", klint het. USAID lanceerde daarom het EPT (Emerging Pandemic Threats)-programma om pandemieën in de toekomst te vermijden. USAID en FAO werken hiervoor samen met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Werelddiergezondheidsorganisatie (OIE). De preventie en het bestrijden van dierziekten zijn deel van de hulp aan ontwikkelingslanden en dragen bij tot het bereiken van de millenniumdoelstellingen van de VN.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek