Pronk hoopvol ondanks mislukte klimaattop

De klimaatconferentie in Den Haag is zaterdag mislukt. De Europese Unie en de Verenigde Staten konden uiteindelijk net geen overeenstemming bereiken over maatregelen om het klimaat te beschermen, waardoor er geen akkoord kon worden gesloten.
27 november 2000  – Laatste update 4 april 2020 14:25
De klimaatconferentie in Den Haag is zaterdag mislukt. De Europese Unie en de Verenigde Staten konden uiteindelijk net geen overeenstemming bereiken over maatregelen om het klimaat te beschermen, waardoor er geen akkoord kon worden gesloten.

De Nederlandse voorzitter Pronk verklaarde na de mislukking: "Ik ben zeer teleurgesteld. We hebben er veel tijd in geïnvesteerd en er waren zeer hoge verwachtingen. Maar ik verwacht dat we binnen afzienbare tijd toch een akkoord kunnen sluiten."

De conferentie is volgens de hoofdrolspelers daarom zeker geen totale mislukking. De 180 deelnemende landen praten zeer waarschijnlijk in mei 2001 verder in Bonn. De Haagse conferentie, COP6, wordt daar voortgezet en heet dan COP6,5. Pronk zal voor die bijeenkomst met een nieuw compromisvoorstel komen, waarover in de tussentijd wordt onderhandeld.

COP6,5 komt volgens Pronk nog net op tijd om het klimaatakkoord van Kyoto in 1997 te ratificeren, zodat het echt in werking treedt en de industrielanden dwingt om de uitstoot van broeikasgassen te reduceren.

Zowel minister Voynet van EU-voorzitter Frankrijk als de Amerikaanse onderhandelaar Loy zei in 2001 graag verder te willen praten. Volgens hen zijn partijen veel dichter bij elkaar gekomen. Maar twijfels over de efficiëntie van de maatregelen die Pronk in zijn compromisvoorstel had opgenomen, zorgden er uiteindelijk voor dat de hoofdrolspelers het niet met elkaar eens konden worden.

Het ging nog om drie onderwerpen: het gebruik van sinks (natuurlijke CO2-eters zoals bossen en landbouwgrond), de minimale uitstootreductie die een land 'thuis' moet bereiken en controle op de naleving van de afspraken en straffen bij overtredingen.

Vooral de Europese Unie vond dat er te weinig garanties waren dat de reducties die in Kyoto zijn afgesproken, inderdaad gehaald kunnen worden. Daar beloofden de industrielanden dat zij in de periode 2008-2012 ruim 5 procent minder broeikasgassen zullen uitstoten dan in 1990.

Staatssecretaris Benschop (Buitenlandse Zaken) zei na afloop dat er grote vooruitgang is geboekt met de steunfondsen die ontwikkelingslanden nodig hebben om zich duurzaam te kunnen ontwikkelen en zich aan te passen aan klimaatveranderingen. Benschop was optimistisch over het vervolg: "We hebben hier een echte stap vooruit gezet."

De milieubeweging denkt daar heel anders over. Het Wereld Natuur Fonds en Greenpeace wijten de mislukking aan de opstelling van de VS, Canada, Japan en Australië. "De geschiedenis zal hard over deze landen oordelen", aldus voorzitter Hare van Greenpeace.

Milieudefensie sprak van een beschamende mislukking en liet de dijk die actievoerders buiten het Congrescentrum hadden gebouwd, symbolisch doorbreken.

Vanuit de vergadering was er veel lof, en zelfs een massaal applaus voor voorzitter Pronk. Hij werd gecomplimenteerd voor zijn inzet en vasthoudendheid, zijn tomeloze energie en pogingen om van de conferentie een succes te maken.

De politie hield de afgelopen twee weken in totaal 154 mensen aan wegens acties, overtredingen delicten in verband met de conferentie. Een van hen zit nog vast omdat ze wordt verdacht van poging tot zware mishandeling.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek