nieuws

Pleidooi voor meer samenwerking in glastuinbouw

nieuws
Een jaar geleden werd het actieplan 'Naar een duurzamere glastuinbouw in Vlaanderen' gelanceerd om de concurrentiekracht van de glastuinbouw te versterken, de veroudering van het glasareaal tegen te gaan en de sector te stimuleren om duurzaam te produceren. Maandag debatteerden betrokkenen uit de sector in Rijkevorsel over de stand van zaken. "Meer samenwerking is nodig om te kunnen groeien", zei Boerenbond-woordvoerder Roger Saenen. "Die groei is nodig om onze concurrentiepositie te kunnen behouden".
21 maart 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Een jaar geleden werd het actieplan 'Naar een duurzamere glastuinbouw in Vlaanderen' gelanceerd om de concurrentiekracht van de glastuinbouw te versterken, de veroudering van het glasareaal tegen te gaan en de sector te stimuleren om duurzaam te produceren. Maandag debatteerden betrokkenen uit de sector in Rijkevorsel over de stand van zaken. "Meer samenwerking is nodig om te kunnen groeien", zei Boerenbond-woordvoerder Roger Saenen. "Die groei is nodig om onze concurrentiepositie te kunnen behouden".

De vestiging van glastuinbouwbedrijven is de hoofdprioriteit in het actieplan dat gecoördineerd wordt door de afdeling Duurzame Landbouw van de landbouwadministratie. Wie een glastuinbouwbedrijf wil opstarten, heeft het vaak moeilijk om een stedenbouwkundige vergunning te krijgen. De overheid wil de tuinders alvast meer transparantie bieden. Begin maart kwam de goedkeuring door de Vlaamse regering van een toetsingskader voor de vestiging van glastuinbouwbedrijven. Deze nota geeft op basis van de huidige ruimtelijke ordening een idee over de toekomstige vestigingsmogelijkheden.

Daarnaast zullen er ook macrozones voor glastuinbouwbedrijven worden afgebakend. In die bedrijvenzones zullen een aantal pilootprojecten gelanceerd worden om te zoeken naar nieuwe samenwerkingsvormen. "Onze bedrijven zijn de kleinste in hun soort", aldus Roger Saenen. "Tot nu toe hebben we dit concurrentieel nadeel kunnen wegwerken door een hogere productiviteit, maar de laatste jaren verliezen we terrein door onder meer de hoge milieukosten en de toegenomen kwalteitseisen. Groeien is een must en de beste manier om dit te realiseren is samenwerking".

Koen Neyens, één van de vier bedrijfsleiders van het gastbedrijf ziet ook enkel voordelen aan meer samenwerking. "De sociale omstandigheden zijn enorm verbeterd op ons bedrijf, zowel voor de bedrijfsleiders als voor het personeel. Bovendien laat het ons toe om op een volledig ecologische manier te produceren". Ronny Leloup van KBC maakte een kanttekening: "Doorgedreven samenwerking is niet haalbaar voor iedereen. Ook andere vormen van samenwerking, bijvoorbeeld tussen verschillende bedrijven onderling, kunnen voordelen opleveren".

Lees ook: geVILT: Roger Saenen: "Boeren lopen opnieuw warm voor samenwerking"

Heeft de land- en tuinbouw nood aan meer en sterkere coöperaties?

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek