Moslims werken aan label voor 'rein' voedsel
nieuwsVarkensvlees is onrein voor de moslim, maar ook bloed. Dat is de reden waarom schapen levend de keel wordt overgesneden, zodat het bloed snel kan weglopen. Bovendien moeten de dieren tijdens de slachting op hun linkerzijde liggen, met het hoofd naar Mekka. Om daaraan te voldoen heeft het slachthuis van Anderlecht een slachtlijn aangepast en heeft het door de Moslimexecutieve erkende slachters in dienst.
Maar verder is er nauwelijks iets gereguleerd. Dat is niet alleen vervelend voor de islamitische consument, maar het nekt ook onze buitenlandse handel. "De Belgische markt is veel exportcontracten voor halal producten kwijtgeraakt aan Nederland en Frankrijk omdat in ons land geen gecertificeerd halallabel bestaat. De importerende moslimlanden vertrouwen het vlees en de producten niet. We willen die markt recupereren", zegt Kissi Benjelloun.
Omdat velen het gat in de markt zien, schieten de vzw's die labels uitdelen als paddestoelen uit de grond. "Die wildgroei biedt geen garanties. Daarom werken we aan één certificaat, dat ook garanties moet inhouden voor de voedselveiligheid", zegt de ondervoorzitter van de Moslimexecutieve. Hij hoopt nog voor de zomer een voorstel klaar te hebben, waarover dan overleg zal worden gepleegd met het Voedselagentschap en de voedselnijverheid.
De Moslimexecutieve wil de Belgische halalmarkt beschermen en ontwikkelen. "Dit kan veel betekenen voor onze economie", zegt Benjelloun. Daarom is de Moslimexecutieve ook gekant tegen het wetsvoorstel van de VLD en SP.A om het slachten onder verdoving verplicht te maken. Ze vreest dat de elektroshocks zo kractig zijn dat de dieren al voor de slachting dood kunnen zijn, waardoor het vlees niet meer halal is. Benjelloun: "Dat zou een economische catastrofe zijn".