Mattentaart krijgt erkenning als Vlaams streekproduct
nieuwsDe mattentaart uit de Vlaamse Ardennen krijgt een erkenning als Vlaams traditioneel streekproduct. In 2009 kreeg de mattentaart uit Geraardsbergen al een Europese erkenning voor Beschermde Geografische Aanduiding. Traditioneel komt de mattentaart voor in een ruime regio gespreid over de provincies Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Henegouwen. Geraardsbergen blijft echter het bekendst om zijn mattentaart.
De matten vormen het hoofdingrediënt van de mattentaart. Dat is een soort kaas, maar de matten krijgen geen nazuring waardoor ze hun mildzure smaak behouden. Om matten te bekomen, wordt verse melk aan de kook gebracht. Daarna wordt er karnemelk aan toegevoegd en eventueel een weinig azijn, zodat de eiwitten in de melk stremmen tot een wrongel. Deze wrongel wordt dan in linnen doeken uitgelekt.
Matten zijn een seizoensgevoelig product, waarbij het vetgehalte varieert naarmate de voeding die de koeien krijgen in de winter of de zomer. Bij het bedrijf Stevens Expomat uit Zottegem dat als eerste de erkenning als Vlaams traditioneel streekproduct heeft aangevraagd en heeft gekregen, worden de matten dagelijks vers aangeleverd door zorgvuldig geselecteerde boeren uit de Vlaamse Ardennen. Het bedrijf mag voortaan het label Streekproduct.be aanbrengen op zijn mattentaarten.