nieuws

"Klacht tegen OPW heeft politieke motieven"

nieuws
De klacht die Waals landbouwminister Benoît Lutgen heeft ingediend tegen de Waalse promotiedienst Office des produits wallons (OPW) is vooral uit politieke motieven ingegeven omdat de raad van beheer sterk socialistisch getint is. Dat stelden de verantwoordelijken van de OPW maandag op een persconferentie in Charleroi. Lutgen diende vorige week bij het parket een dossier in wegens vermeend wanbeheer bij de dienst.
10 oktober 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:31
De klacht die Waals landbouwminister Benoît Lutgen heeft ingediend tegen de Waalse promotiedienst Office des produits wallons (OPW) is vooral uit politieke motieven ingegeven. Dat stelden de verantwoordelijken van de OPW maandag op een persconferentie in Charleroi.

Lutgen diende vorige week bij het parket een dossier in wegens vermeend wanbeheer bij de dienst. De verantwoordelijken van de OPW zijn hier niet over te spreken. Er bestaat volgens hen geen grond voor de klacht en ze betreuren de manier waarop de cdH-minister alles wereldkundig maakte. Ze ontkenden echter klacht te hebben ingediend tegen Lutgen.

Volgens OPW-stichter René Walgraffe is de relatie met de overheid altijd al moeilijk geweest. De dienst heeft altijd geprobeerd zich zo onafhankelijk op te stellen. Tot 1990 kreeg hij ook weinig subsidies. Met de komst van José Happart als bevoegd minister kwam daar verandering in, maar de PS'er eiste in ruil dan wel zes zitjes in de raad van bestuur voor "naasten", onder meer voor zijn broer Jean-Marie (PS-senator, nvdr).

"Het was dat of het einde van de subsidiestroom en dat werd ons ook heel duidelijk gemaakt", dixit Walgraffe. Dat we nadien met een cdH-minister problemen zouden krijgen, stond in de sterren geschreven, aangezien hij geconfronteerd werd met een hoofdzakelijk socialistische raad van bestuur, luidt het. De klacht van Lutgen bestempelt Walgraffe als "politiek oneerlijk" en gebaseerd op verklaringen van een "gekke" werkneemster. Voorzitter van de raad van bestuur Luc Tilmant stelt dat de OPW-verantwoordelijken geen weet hadden van de stukken waarop de minister zich baseerde voor zijn klacht. Hij kent wel de bron: een werkneemster die werd ontslagen omdat ze zwaar in de fout ging door informatie te verspreiden die de dienst schade berokkende.

Tilmant werd naar eigen zeggen deze zomer door de werkneemster op de hoogte gebracht over boekhoudkundige problemen, maar een intern onderzoek wees uit dat er niks van aan was. In september lanceerde ze nieuwe beschuldigingen, waarbij ze collega's in opspraak bracht. "Dat was pure waanzin", meent Tilmant, die er nog op wees dat de minister niet reageert op brieven en ook niet antwoordt wanneer hem vragen worden gesteld over het vermeende wanbeheer.

Het zou gaan om diefstal uit de voorraden van de OPW. Tilmant vraagt zich ook af waarom Lutgen zich geen burgerlijke partij heeft gesteld als hij toch zo zeker is over zijn zaak. Volgens Tilmant komt Jean-Marie Happart ten persoonlijken titel tussen in het dossier. Het beheer bij de dienst werd dan weer onder de loep genomen door het kantoor van bedrijfsrevisoren van de zoon van Michel Daerden (Waals PS-minister, die zelf bedrijfsrevisor is, nvdr). Dat is iets wat ons werd opgedrongen, aldus de voorzitter van de raad van bestuur, die nog zei ter beschikking te staan van het gerecht.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek