Flanders' FOOD zet zes innovatieve projecten op rails
nieuwsDe Vlaamse voedingsindustrie telt 4.200 ondernemingen die met meer dan 62.000 werknemers een omzet realiseren van 18,6 miljard euro. Daarmee is de voedingsindustrie de tweede belangrijkste industrietak in Vlaanderen, onderstreepte Nele De Belie, adviseur op het kabinet van Vlaams minister van Economie en Innovatie Fientje Moerman (VLD). De komende vier jaar investeert de Vlaamse overheid 10 miljoen euro in Flanders' Food. De voedingsindustrie legt daar 2,5 miljoen euro bovenop.
Het innovatieplatform wil partners in de voedingsnijverheid en de kennisinstellingen samenbrengen om innovatieve projecten uit te werken. Het is de bedoeling om met een multidisciplinaire aanpak kennis om te zetten in marktrijpe toepassingen. "Er moet een betere afstemming komen tussen de noden van de voedingsbedrijven en de projecten van de onderzoekswereld", aldus directeur Erwin Lamot. Hij pleit daarbij voor een "realistische aanpak" bij de afspraken die tussen beide partijen moeten gemaakt worden over de intellectuele eigendomsrechten.
Een literatuurstudie zal reeds bestaand onderzoek in kaart brengen. Daarnaast worden momenteel zes projecten opgestart. Die zullen zich buigen over het effect van gezondheidsbevorderende ingrediënten, de verlenging van de fysio-chemische en biologische houdbaarheid, en de vervanging of reductie van zout, vet en suiker. "Bij elk van die projecten zijn gemiddeld 20 bedrijven betrokken. Dat betekent dat nu reeds 120 bedrijven aan de slag zijn", aldus Lamot.
Voor zijn dagelijkse werking kan Flanders' FOOD rekenen op drie medewerkers en vanaf juli komen daar nog 2 personeelsleden bij. Binnen vier jaar volgt een evaluatie. "Als die positief is, hopen we dat de Vlaamse regering extra middelen zal vrijmaken", luidt het. Om de brug naar de landbouwsector te slaan, wordt VLAM uitgenodigd om als waarnemer te zetelen in de raad van bestuur van Flanders' FOOD.