De Varkensbaai vreest nieuwe varkensstal in Izegem

nieuws
Lavapic van zaakvoerder Gilbert Lavens wil in Izegem een varkensstal bouwen met een vergunning voor 2.035 varkens. Die milieuvergunningsaanvraag deed bij de buurtbewoners op de grens Izegem-Lendelede heel wat stof opwaaien, want zij zien de varkens liever niet komen. Daarom richtten ze het actiecomité De Varkensbaai op.
27 maart 2005  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:29
Lavapic van zaakvoerder Gilbert Lavens wil in Izegem een varkensstal bouwen met een vergunning voor 2.035 varkens. Die milieuvergunningsaanvraag deed bij de buurtbewoners op de grens Izegem-Lendelede heel wat stof opwaaien, want zij zien de varkens liever niet komen.

"Gilbert Lavens en zijn schoonzoon Filip D'Hondt hebben een bedrijf in de Hondekensmolenstraat, maar daar is geen uitbreiding meer mogelijk. Die mensen zoeken een uitweg en vinden die op een stuk grond dat ze liggen hebben in de Ondankstraat", zegt de Izegemse schepen De Guffroy. "Het gaat om landbouwzone, klasse A. De afstandsregel naar de woonzone is gerespecteerd".

Over de milieuvergunning moet de provinciale overheid uitspraak doen, de bouwvergunning wordt gegund door stedebouw. "Als er aan alle wettelijke voorwaarden wordt voldaan, zie ik niet in waarom we als schepencollege geen positief advies kunnen geven", aldus De Guffroy.

De buurtbewoners van de Trienhoek en de Ondankstraat denken daar anders over en richtten een actiecomité op dat onder de naam De Varkensbaai de strijd wil aanbinden tegen de komst van de stal. "We vrezen de geurhinder. Ook al staat deze zone ingekleurd als landbouwgebied, toch bestaan deze woonkernen en huizen al meer dan een eeuw en werden ze correct vergund", luidt het. "Bovendien wordt het mooie landschap op die manier kapot gemaakt".

"Er worden heel wat geruchten verspreid die totaal onjuist zijn," repliceert de zaakvoerder van Lavapic. "Als de stal er staat, zal na een tijdje er niemand zich nog druk om maken. Zo zijn we bij wet verplicht om emissie-arme stallen te bouwen. Dat houdt in dat je de mest eerst apart opvangt en wanneer die een bepaald niveau bereikt heeft, wordt de mest in het grote aalput gelaten. Zo vermijd je dat de mest in contact komt met lucht en dat er ammoniak vrijkomt. Ook het aangehaalde verkeersprobleem is fel overroepen".

Bron: Krant van West-Vlaanderen

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek