Cursus bijenteelt helpt honger bestrijden
nieuwsDoor die verouderde productiemethoden ligt het rendement van de bijenteelt in ontwikkelingslanden erg laag. Het gevolg is dat de vraag het aanbod ruimschoots overstijgt. Al zijn daar verschillende oorzaken voor. In Ethiopië bijvoorbeeld gaat meer dan de helft van de productie naar de bereiding van alcoholische dranken, zoals honingbier, en niet naar het voeden van de hongerigen. "Met onze techniek kan de productiviteit veel hoger liggen in combinatie met een veel betere kwaliteit", zegt Simoen.
In Afrika en Azië worden nog in hoofdzaak cilinders, zoals boomstammen, gebruikt. "Wij gebruiken daarentegen kasten met verplaatsbare ramen. Daardoor stijgt de kwaliteit en maken de bijen meer honing aan", zegt Simoen. Dit jaar zijn voor de cursus tien studenten ingeschreven uit Afrika en Azië.
Het gaat om mensen die door de plaatselijke NGO's, ministeries en universiteiten gestuurd worden met een beurs van de Vlaams Interuniversitaire Raad. Ze verblijven vier maand in België voor de cursus, waarin alle aspecten van de bijenteelt worden uitgelegd: de theorie, maar ook de praktijk. Er is geen examen, maar alle studenten krijgen na afloop wel een certificaat.