Byrne verdedigt tijdelijk verbod dier- en beendermeel

Commissaris David Byrne (Gezondheid en Consumentenzaken) verdedigt een verbod op dier- en beendermeel. Dat zou een half jaar moeten duren en zou van start kunnen gaan op 1 januari. "Het verbod houdt in dat diermeel niet meer kan gekocht worden. Het is nodig omdat we ons zorgen maken over de controle. Door het volledig van de markt te halen, wordt dit probleem opgelost", aldus Byrne.
29 november 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
Commissaris David Byrne (Gezondheid en Consumentenzaken) verdedigt een verbod op dier- en beendermeel. Dat zou een half jaar moeten duren en zou van start kunnen gaan op 1 januari. "Het verbod houdt in dat diermeel niet meer kan gekocht worden. Het is nodig omdat we ons zorgen maken over de controle. Door het volledig van de markt te halen, wordt dit probleem opgelost", aldus Byrne. Er zijn vermoedens dat diermeel dat nu nog verwerkt wordt in voer voor niet-herkauwers uiteindelijk toch nog kan terechtkomen bij koeien.

Byrne voorspelde dat de landbouwministers van de landen die specifieke nationale maatregelen tegen de invoer van Frans vlees uitvaardigden, die maandag op de Landbouwraad zullen intrekken, gezien de strenge nieuwe Europese voorstellen die nu op tafel liggen.

Overigens heeft het wetenschappelijk comité van de EU woensdag een advies geformuleerd volgens hetwelk de toename van het aantal gevallen van dollekoeienziekte in Frankrijk "geen nieuw wetenschappelijk element toevoegt dat een embargo rechtvaardigt" op de invoer van Frans vlees.

Commissaris Franz Fischler (Landbouw) noemde de voorgestelde maatregelen "duur maar zinvol". De vernietiging van dier- en beendermeel door verbranding zou 3 miljard euro (121 miljard fr.) per jaar kosten, terwijl de industrie 1,5 miljard euro (60,5 miljard fr.) aan inkomsten ziet wegvallen. De vervanging van diermeel door plantaardig proteïnerijk materiaal is volgens hem niet zo'n groot probleem.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek