Bio speelt zijn natuurlijke smaak uit tijdens Bioweek
nieuwsBijna één op vijf van de gezinnen koopt frequent bio. In 2011 kwamen er 26 bioboeren bij. "Bio is de niche ontgroeid", constateert Kurt Sannen, voorzitter van ketenorganisatie BioForum. Groei is uiteraard zinvol, maar de sector blijft vooral focussen op kwaliteit. Smaak is daarom het thema van de Bioweek. Die opende zaterdag in Hasselt met een bioproeversmarkt in aanwezigheid van minister Ingrid Lieten.
Met de slogan ‘Bio? om in te bijten!’ nodigt de biosector iedereen uit zijn favoriete smaken te ontdekken tijdens de Bioweek. Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten opende de Bioweek op het event ‘Hasselt proeft bio’. Zij sprak lovende woorden over bio als 'eco-innovator'. "We kunnen niet alle problemen oplossen met technologische innovaties", beseft Lieten, "daarom moeten we ook onze manier van samenleven herdenken." Biolandbouw en -voeding toont volgens de minister hoe dat kan.
Gedeputeerden Frank Smeets en Marc Vandeput zien in biolandbouw een hefboom voor de Limburgse ambitie om klimaatneutraal te worden tegen 2020. Bio helpt immers de CO2-uitstoot terugdringen door geen kunstmest te gebruiken, zorg te dragen voor de bodemstructuur, in te spelen op de korte keten en in het algemeen respect te tonen voor het milieu. De provincie Limburg stelt momenteel een beleidsplan bio op, onthult gedeputeerde van Landbouw Vandeput.
Burgemeester Hilde Claes legt uit dat Hasselt graag het decor is voor de opening van de Bioweek omdat de stad zich profileert als 'hoofdstad van de smaak'. "Smaak is erg persoonlijk", weet BioForum-voorzitter Kurt Sannen, "maar van bio durf ik zeggen dat het smaakt naar meer." Hij somt vijf redenen op om voor bio te kiezen: het is lekker puur, goed voor je lijf, vriendelijk voor de dieren, schoon voor de akkers en 100 procent de toekomst.
De kritiek als zou bio de wereld niet kunnen voeden, doet Sannen niet twijfelen aan dat laatste. "We zouden beter de vraag stellen of agro-industriële landbouw wel de juiste manier is want VN-rapporteur Olivier De Schutter zegt duidelijk dat enkel agro-ecologische landbouw de wereld kan voeden." Biolandbouw ziet hij als een deel van die agro-ecologische productiemethode omdat het respect heeft voor het milieu, voor alle boeren toegankelijke technologie hanteert ("lowtech-innovatie"), en familiale landbouw die produceert voor de lokale markt samen met kleinschaligheid hoog in het vaandel draagt.
Tijdens het openingsevent werd ook de Bio Award uitgereikt. De Gentse kaasmakerij Het Hinkelspel plaatst smaak steeds voorop in het productieproces en werd daarvoor gelauwerd. Aangezien de biowetgeving in 2012 precies 20 jaar bestaat, zet BioForum ook enkele pioniers in de bloemetjes. De hoogste eer (de '20 jaar voor bio'-award) was weggelegd voor bioboerderij De Hogen Akker uit Oedelem aangezien Rolle De Bruyne als pionier jonge bioboeren inspireert.
Tot en met 10 juni staan er nog heel wat activiteiten op het programma van de Bioweek. Zo vindt er op zaterdag 9 juni een grootschalige, wetenschappelijke smaaktest plaats. Minimaal 300 proefpersonen proeven verschillende aardbeienvariëteiten. De smaaktest biedt (bio-)boeren de kans om de meest smakelijke soorten te telen. Volgend weekend is het grote publiek ook welkom op het grootschalig tuinbouwbedrijf en de zelfplukboerderij van Schoonste Boerin Cindy De Clercq.
Ontdek hier allle activiteiten van de Bioweek.
Bekijk de foto's van de bioproeversmarkt op de VILT-Facebookpagina.