Bijna 450 miljoen frank voor AIDS-bestrijding in Afrika

"België kan een voortrekkersrol spelen in de strijd tegen aids", zo heeft staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans donderdag op eenpersconferentie aan de vooravond van de Wereldaidsdag benadrukt.
1 december 2000  – Laatst bijgewerkt om 4 april 2020 14:25
"België kan een voortrekkersrol spelen in de strijd tegen aids", zo heeft staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans donderdag op een persconferentie aan de vooravond van de Wereldaidsdag benadrukt.

Gezien aids als een ontwikkelingssyndroom geïdentificeerd is, moet deze notie vandaag geïntegreerd worden "in alle perspectieven van ontwikkeling" (landbouw, onderwijs, handel, banken, ...).

De doelstelling van België is het beleid in een internationale gecoördineerde actie naar voor te brengen. Boutmans zei dat het International Partnership against Aids in Africa (IPAA), een initiatief van UNAIDS (de Verenigde Naties), een kader aanreikt.

De bedoeling van het IPAA is tegen het komend decennium en met de hulp van de internationale gemeenschap meer afdoende multisectoriële en nationale antwoorden te geven op aids en HIV, het virus dat de ziekte veroorzaakt.

Door middel van collectieve inspanningen, de bevordering en bescherming van de mensenrechten en de bestrijding van de armoede zouden de door aids getroffen landen, met de mobilisering en de steun van de gemeenschappen, de niet-gouvernementele organisaties en de privésector, het percentage seropositieven onder de bevolking substantieel naar omlaag moeten kunnen brengen en een medische opvolging bieden voor de mensen die de ziekte hebben of zullen krijgen. Een kaderprogramma waarvan de leiding op alle niveaus aan Afrika toevertrouwd zal worden.

Preventie blijft de "eerste prioriteit", aldus Boutmans, die vindt dat men verder moet gaan dan opvoeding en campagnes ter bevordering van het gebruik van condooms.

De staatssecretaris zei dat de Belgische bijdrage aan de strijd tegen aids 448 miljoen frank bedroeg dit jaar (tegen ruim 150 miljoen in 1999 en 10 miljoen in 1984). Van de 448 miljoen ging 370 naar UNAIDS, bijna 50 miljoen naar initiatieven van NGO's, universiteiten en het Instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen, en bijna 29 miljoen frank naar de organisatie van de opsporing en de opvolging van aids en seksueel overdraagbare ziekten in Rwanda, Congo, Niger, Ivoorkust, Burkina Faso en Senegal. Vanaf 2001 draagt België 250 miljoen frank, gespreid over vijf jaar, bij aan de gratis verdeling van basiskits geneesmiddelen voor aidspatiënten in Mozambique, Tanzania en Burundi.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek