45.000 bezoekers voor opendeurdag ambachten

Meer dan 400 zelfstandige ambachtelijke bedrijven hebben zondag in Vlaanderen en Brussel hun atelier voor het grote publiek opengezet. Volgens Luk Collet van ondernemersorganisatie Unizo, die de Dag van de Ambachten coördineerde, trok de opendeurdag naar schatting 45.000 bezoekers of gemiddeld honderd per zaak. België telt 180.000 ambachtelijke bedrijven, waar 320.000 mensen werken. Het gaat niet alleen om bekende beroepen als slager, bakker en zo meer, maar ook om minder courante ambachten als wijnbouwer en parfumeur.
9 februari 2009  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:07
Lees meer over:

Meer dan 400 zelfstandige ambachtelijke bedrijven hebben zondag in Vlaanderen en Brussel hun atelier voor het grote publiek opengezet. Volgens Luk Collet van ondernemersorganisatie Unizo, die de Dag van de Ambachten coördineerde, trok de opendeurdag naar schatting 45.000 bezoekers of gemiddeld honderd per zaak.

De Dag van de Ambachten is een initiatief van de federale minister van KMO's en Zelfstandigen, Sabine Laruelle, in samenwerking met Unizo. De derde editie liep onder de slogan "ze hebben gouden handen". Het publiek kon kennismaken met het vakmanschap van ambachtelijke ondernemers en met de kwaliteit van hun producten. Aan bod kwamen de meest diverse vakken, gaande van fotografie en wijnbouw tot textiel-, glas-, steen- en metaalbewerking. De bezoekers konden ook proeven van ambachtelijke streekproducten.

Gedelegeerd bestuurder Karel Van Eetvelt van Unizo opende de dag 's morgens samen met minister-president Kris Peeters. In het centrum van Antwerpen bezochten ze de zaak Marthe Dumortier, waar handgeknoopte tapijten hersteld en gerestaureerd worden. In de loop van de middag wandelde Van Eetvelt samen met federaal minister Annemie Turtelboom langs de ambachtroute in Mechelen. Daar deden ze De Witte Zebra aan, waar vilten hoeden en accessoires vervaardigd worden.

Volgens Collet lijkt zich een "revival" voor te doen in de sector van de ambachtelijk vervaardigde producten. In tijden van globalisering hebben mensen blijkbaar ook aandacht voor streekproducten en zijn ze bereid te betalen voor ambachtelijke kwaliteit. De deelnemende ondernemers waren enthousiast en het publiek was geïnteresseerd in het productieproces, zei Collet. In sommige ateliers "was het over de koppen lopen".

België telt 180.000 ambachtelijke bedrijven, waar 320.000 mensen werken, zo staat op de website van Unizo. Het gaat niet alleen om bekende beroepen als slager, bakker, juwelier en zo meer, maar ook om minder courante ambachten als wijnbouwer, parfumeur, boekbinder en instrumentenbouwer.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek