2006 warmste jaar sinds start metingen in België
nieuwsWat geldt voor België geldt niet voor de wereld, maar ook op internationaal vlak maken meteorologen gewag van een uitzonderlijk, of liever het zoveelste uitzonderlijke jaar. Deboosere: "Op wereldvlak blijft 1989 onovertroffen, daarna komt 2005 en 2006 zal wellicht op de zesde plaats komen". Opvallend is wel dat ook op wereldniveau een duidelijk record aan recordjaren te noteren valt sinds het topjaar van 1989. "Dat kan geen toeval meer zijn", aldus Deboosere.
De weerman, die eerst afzijdig stond tegenover verklaringen over de opwarming van de aarde, geeft nu volmondig toe dat de mens er een beslissende factor in speelt. "Naast het broeikaseffect spelen ook enkele natuurlijke fenomenen in op de opeenstapeing van warme jaren. Zo is er al enkele jaren een verhoogde zonneactiviteit vastgesteld en zijn er geen grote vulkaanuitbarstingen meer geweest". Vulkaanuitbarstingen kunnen de temperatuur op aarde beïnvloeden doordat ze stofwolken veroorzaken in de hoogste lagen van onze dampkring en zo het zonlicht blokkeren.
2006 was bij ons niet alleen een warm jaar, het was ook een jaar van uitersten. Begonnen met een erg koude winter, een lange aansleep naar de lente en dan een lange, hete zomer en nazomer. Volgens Deboosere kan dat echter niet worden toegeschreven aan de opwarming van de aarde. "Het weer zal altijd bokkensprongen maken", zegt hij. "En de mens heeft een erg kort geheugen als het gaat om extreme weersomstandigheden. Het houdt ons meer bezig dan het klimaat, terwijl dat ons veel meer zorgen zou moeten baren".