Zelfstandigen krijgen stelselmatig hoger minimumpensioen

Minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's en Landbouw David Clarinval trekt het minimumpensioen voor zelfstandigen de komende vier jaar stelselmatig op. Ook wordt het pensioen voor zelfstandigen op dezelfde manier berekend als dat van loontrekkenden. Boerenbond is blij met deze aanpassing. “Hiermee gaat de regering in op een vraag die wij al lang op tafel hadden gelegd”, klinkt het.

12 november 2020  – Laatste update 12 november 2020 13:24
Lees meer over:

De versterking van het sociaal statuut voor zelfstandigen is één van de prioriteiten voor de komende jaren, zo staat te lezen in de beleidsbrief van Clarinval. “Zelfstandigen zijn van vitaal belang voor de creatie van toegevoegde waarde in ons land”, zo stelt de minister. Onder meer de herwaardering van het minimumpensioen van zelfstandigen maakt deel uit van die versterking. Die bedragen worden de komende jaren stelselmatig opgetrokken.

Zelfstandigen zijn van vitaal belang voor de creatie van toegevoegde waarde in ons land

David Clarinval - Federaal minister van Middenstand, Zelfstandigen, KMO's en Landbouw

Op dit moment krijgt een alleenstaande zelfstandige met een volledige loopbaan van 45 jaar iets meer dan 1.291 euro per maand. Voor iemand met een gezin is dat 1.614,10 euro, een overlevingspensioen bedraagt 1.274,43 euro. Clarinval wijst erop dat de strijd om het minimumpensioen voor zelfstandigen te verbeteren, al onder zijn voorgangers werd ingezet en nu eindelijk tot resultaat leidt.

Minimumpensioen systematisch omhoog

Vanaf 1 januari 2021 nemen de minimumpensioenen voor zelfstandigen met 2,65 procent toe. Een jaar later stijgen de bedragen met 5,37 procent in vergelijking met de huidige bedragen, in 2023 is dat 8,16 procent en in 2024 11,03 procent. Die percentages komen bovenop de indexering en de koppeling aan de welvaart van de uitkeringen. Voor zelfstandigen met een onvolledige loopbaan worden de bedragen pro rata verminderd met het verschil tussen de eigen loopbaan en een volledige loopbaan van 45 jaar.

“De minimumpensioenen voor zelfstandigen evolueren op die manier mee met de minimumpensioenen voor de werknemers. Daarmee wordt de niet aflatende strijd voortgezet voor meer billijkheid en rechtvaardigheid tussen zelfstandigen en werknemers", aldus Clarinval.

Berekening zoals loontrekkenden

De MR-minister wil ook de correctiecoëfficiënt voor zelfstandigen afschaffen. Sinds de jaren tachtig wordt het pensioen voor zelfstandigen berekend op basis van 69 procent van het beroepsinkomen, maar vanaf volgend jaar zal 100 procent van het inkomen in rekening worden gebracht, wat op een volledige loopbaan honderden euro's per maand extra pensioen kan betekenen.

Als derde pijler van de verbetering van het statuut van zelfstandigen wordt ook het vaderschapsverlof uitgebreid. Dat gebeurt ook stelselmatig. Vanaf 2021 stijgt het aantal verlofdagen voor kersverse vaders die zelfstandig zijn, naar 15 dagen. Vanaf 2023 gaat het om een nieuwe verhoging tot 20 dagen.

We zijn al langer vragende partij om het pensioen voor zelfstandigen op dezelfde manier te laten berekenen als dat van werknemers

Sonja De Becker - Voorzitter Boerenbond

Boerenbond toont zich tevreden met deze verbeteringen die intussen door de ministerraad zijn goedgekeurd. “Wij zijn al langer vragende partij om het pensioen voor zelfstandigen op dezelfde manier te laten berekenen als dat van werknemers. Dat ook het minimumpensioen systematisch omhoog gaat, is eveneens een goede zaak”, zo zegt voorzitter Sonja De Becker in Boer & Tuinder.

Bron: Belga / eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek