header.home link

44 procent meer aanmeldingen van Vlaamse landbouwers in nood

6 oktober 2021

De vzw Boeren op een Kruispunt, de hulporganisatie voor Vlaamse landbouwers in nood, heeft tussen januari en september 162 aanmeldingen gekregen. Deze cijfers geven een stijging weer van 44 procent tegenover de 112 meldingen in dezelfde periode vorig jaar. Dat zegt Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) woensdag naar aanleiding van meerdere parlementaire vragen over het welzijn van Vlaamse boeren.

Naar aanleiding van de zelfdoding van een collega, begon een landbouwer uit Ieper met een briefschrijfactie op Facebook. Daarbij vroeg hij zijn collega's zich tot minster Crevits te richten om aandacht te vragen voor het welzijn van ondernemers in de agrarische sector. Daarnaast wil hij ook de moeilijkheden en bezorgdheden waarmee de landbouwers kampen om hun bedrijf leefbaar te houden aankaarten.

De CD&V-minister ontving naar aanleiding van de actie een vijftigtal mails en brieven die volgens haar ook elk een persoonlijk antwoord zullen krijgen. Crevits staat ook achter de oproep van de briefschrijver om "naar buiten te komen met zorgen en problemen".

Het respect verdwijnt en landbouwers worden geassocieerd met alles wat negatief is

Hilde Crevits - Vlaams minister voor Landbouw

Een van de hulpmiddelen om die drempel te verlagen, is de vzw Boeren op een Kruispunt, de organisatie die Vlaamse land- en tuinbouwers helpt bij eventuele financiële, economische, psychologische, technische of sociale problemen. Opvallend is dat die vzw dus tussen januari en september van dit jaar maar liefst 44 procent meer aanmeldingen kreeg. "Vooral sinds de maand juni zien we een stijging", aldus minister Crevits. "We zien een significante stijging, maar wellicht zijn de cijfers nog een onderschatting van wat er echt leeft". De minister is alvast van plan om de budgetverhoging voor de organisatie door te trekken naar volgend jaar.

hildecrevits-copyrightkabinet-1250

Volgens minister Crevits moeten niet alleen de acute liquiditeitsproblemen in de sector aangepakt worden maar is er ook sprake van "een gebrek aan respect". "Het respect verdwijnt en landbouwers worden geassocieerd met alles wat negatief is", klinkt het.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek