header.home link

WAP-actie wil herkomst voeding terug bij parate kennis schoolgaande jeugd

Waar onze dagelijkse kost vandaan komt is op vandaag steeds minder gekend, ook bij leerlingen. Met een WAP-actie (worst, appelmoes en patatten) wil Inagro de band van de schoolgaande jeugd met hun voedsel versterken.

28 november 2022  – Laatste update 28 november 2022 11:00
Lees meer over:
wapinagro

Wie kan beter vertellen over hedendaagse voedselproductie dan de voedingsproducent zelf? Het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum Inagro schreef een wedstrijd uit waarbij scholen WAP - worst, appelmoes en patatjes, het favoriete gerecht van heel wat kinderen - konden winnen voor de hele klas én hun boerderijbezoek terugbetaald kregen. Wat ze daarvoor moesten doen, is een bezoek boeken aan een boerderij uit het netwerk ‘Met de klas de boer’ op in het schooljaar 2022-2023.

Ontdekkingstocht

Als winnaar kwam juf Mieke De Grande van het Sint-Andreasinstituut in Brugge uit de bus. Zij ging begin oktober met haar klas uit het vierde leerjaar naar ’t Kakelend Kippenmuseum in Diksmuide. “We vinden het vooral belangrijk dat onze leerlingen de herkomst van het voedsel op hun bord écht ontdekken”, vertelt ze. “Veel leerlingen wonen in de stad en komen amper in aanraking met het platteland. Voor hen gaat er tijdens zo’n boerderijbezoek werkelijk een wereld open.”

WAPinagro

Samen met twee andere juffen en 45 leerlingen genoot ze vorige vrijdag, in de Week van de Smaak, van hun hoofdprijs: worst, patatjes en appels van West-Vlaamse bodem in de klas. En dat viel in de smaak. “De WAP was heel lekker. Dankzij de filmpjes van de kindjes van de boerderij weet ik nu ook waar de worst, appelmoes en patatjes die ik vanmiddag at vandaan komen”, klonk het.

De tweede plaats ging naar juf Griet Messeeuw van de Levensboom in Marke. Zij won appels voor de hele school nadat ze midden oktober met haar kleuters naar ’t Goed ter Heule trok. “Op de boerderij kunnen kinderen ervaringen opdoen met al hun zintuigen, bij de dieren, op het land, in de aarde. Ze ontdekken de oorsprong van gekende producten als groenten, fruit, melk en honing. Samen op stap gaan, schept ook een band”, getuigt ze.

Ontdekken waar voedsel vandaan komt, is een belangrijk aspect in de bewustwording. “Doorheen het schooljaar plannen we verschillende uitstappen, waarvan minstens één een bezoek aan de boerderij is. Ik begrijp eigenlijk niet waarom scholen dat niet zouden doen. Zo’n boerderijbezoek is een makkelijk te organiseren uitstap met een boeiend dagprogramma voor weinig geld.” En dat juichen ook de leerlingen toe. “Een bezoek aan de boerderij is superleuk. Toen wij gingen, zagen we hoe het fruit groeit. We mochten er ook zelf plukken”, klonk het spontaan.

Maatschappelijke waardering

Net dat is wat Inagro met het aanbod ‘Met de klas de boer op’ wil bereiken. “De kans op een werkelijke boer-burgerontmoeting is in onze maatschappij sterk gedaald. Heldere en objectieve informatie delen over land- en tuinbouw en boeren en burgers verbinden, zijn cruciaal om tot beter begrip en hogere maatschappelijke waardering te komen”, stelt Muriël Derycke, adviseur landbouweducatie bij Inagro.

Al 20 jaar krijgen landbouwers die klassen laten kennismaken met het leven op de boerderij ondersteuning van provincie West-Vlaanderen en het West-Vlaamse onderzoeks- en adviescentrum. “Kinderen en jongeren in contact brengen met de oorsprong van voedsel voedt het wederzijdse begrip en respect tussen boer en burger. Daarom streven we naar een zekere intensiteit, een levensechte kennismaking die kansen biedt tot dialoog en dus meer is dan een les in de klas over de boerderij”, klinkt het.

Het netwerk ‘Met de klas de boer op’ bestaat uit meer dan 60 bezoekboerderijen over heel West-Vlaanderen, die de diverse subsectoren binnen de land- en tuinbouwsector vertegenwoordigen. “Elke boerderij is anders. Een melkveehouder heeft bijvoorbeeld een ander verhaal te vertellen dan een groentekweker. En op dezelfde hoeve vallen in verschillende seizoenen verschillende activiteiten te beleven. Die grote diversiteit en nuances maken de ervaring nog sterker.”

Kinderen van landbouwers brengen verhaal tot in de klas

Om scholen warm te maken om werk te maken van een boerderijbezoek, lanceert Inagro een reeks filmpjes over WAP. “Deze zomer lieten we kinderen uit drie landbouwgezinnen vertellen over een product van hun boerderij: worst van varkentjes die met de nodige zorg opgroeien, patatjes uit de oerdegelijke West-Vlaamse grond en appels die blozend rijpen in het West-Vlaamse zonnetje", gaat Muriël Derycke verder.

Léon (7) en Lize (10) van De Heerlijkheid in Vladslo nemen de leerlingen mee de varkensstal in, via de slagerij naar de hoevewinkel. Bij Kasper (10) en Lara (12) van Fruit Lambrecht-Baart ontdekken ze hoe appels groeien. En Morris (6) en Lena (9) van Belhop in Poperinge tonen welk werk er schuilt in de productie van patatjes. Zo brengen leeftijdsgenoten het West-Vlaamse WAP-verhaal via video in de klas.

Ook naar de boerderij?

De filmpjes zijn de ideale voorbereiding op een echt bezoek aan de boerderij. “Maar nog beter boeken ze een klasbezoek aan een landbouwer om zelf eens om dat hoekje te piepen”, aldus Derycke.

Alle info via www.metdeklasdeboerop.be en www.proefdeboerderij.be.

Bron: Eigen verslaggeving

Beeld: Inagro

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek