Vlaamse suikerbietentelers voeren actie in Ieper
nieuwsVóór de betoging op de Ieperse Markt ontving minister-president Yves Leterme een delegatie. Leterme steunt de actievoerders. Hij denkt dat het voorstel weinig kans maakt om goedgekeurd te worden in het Europees parlement. Hij zegt dat er ook in andere Europese landen protest is tegen het voorstel. De actie op de Ieperse Markt met tal van toespraken verliep zeer rustig.
Het voorstel van Europees Commissaris van Landbouw Franz Fischler voorziet in een sterke afbouw van de beschermde suikerprijs, afbouw van de exportsteun en vermindering van het areaal. Richard Eeckhout, voorzitter van de Centrale van de Belgische Bietenplanters (CBB), noemt het voorstel desastreus voor de Belgische bietenplanters.
Het netto-inkomen van de planter zou niet alleen met 30 pct dalen, maar ook de hele keten van de suikersector treffen, zowel planters, fabrieken, loonwerkers, zaadhuizen als transporteurs. In België wordt zo'n 90 pct van de bieten door loonwerkers geoogst. Er zijn ook heel wat loonwerkers die de bieten reinigen en laden voor de suikerfabrieken.
Die loonwerkers stellen dat de suikerbietensector steeds een duurzame sector is geweest. Er werd fors geïnvesteerd in nieuwe machines. De nieuwe bietenoogstmachines moeten een rendement van 250 tot 300 hectare halen. Die zekerheid verliezen de loonwerkers wanneer het voorstel van commissaris Fischler wordt goedgekeurd.
De actie werd georganiseerd door het coördinatiecomité van de bietenplanters van Vlaanderen en kreeg de steun van de Boerenbond, het Algemeen Boerensyndicaat, suikerfabriek 'Iscal Sugar', de nationale beroepsvereniging van loonwerkers en Oxfam-Solidariteit.
Lees ook: Zo gezegd: Thierry Kesteloot (Oxfam): "Suikerregime mag niet helemaal overboord"
Bron: Belga