header.home link

Tot 80.000 euro voor behoud diersoorten in Vlaams landbouwgebied

2 februari 2023

Vier projecten waarmee de Vlaamse landbouwsector en de natuur elkaar versterken, hebben elk tot 20.000 euro subsidie gekregen. 'Landbouw-Natuur, op zoek naar een win-win' is een gezamenlijke oproep van Departement Omgeving, Departement Landbouw en Visserij, de Vlaamse Landmaatschappij en Agentschap Natuur en Bos (ANB) die voor de vijfde keer wordt uitgestuurd. Dit jaar staat die in het teken van het thema 'soorten'.

Lees meer over:

Met de projectoproep wil de overheid initiatieven ondersteunen die zowel voor landbouw als voor natuur voordelen opleveren. Dat kan bijvoorbeeld gaan om landbouwers die aan natuurbeheer doen voor een natuurvereniging of op hun eigen terrein struiken of bomen combineren met de teelt van landbouwgewassen. Dit jaar kwamen projecten die diersoorten in hun habitat (weidevogels, bijen…) beschermen en ondersteunen, in aanmerking.

Tij keren

"Door evoluerende landbouwpraktijken en teelten, de klimaatverandering en de toenemende versnippering en verharding van de open ruimte, krijgen diersoorten in Vlaams landbouwgebied het steeds lastiger om voldoende voedsel en een veilig onderkomen te vinden", zo zegt Departement Omgeving in een persbericht. Maar met een gerichte inzet voor het behoud en herstel van de biodiversiteit, kunnen landbouwers een belangrijke rol spelen om het tij te keren.

Eén van de geselecteerde projecten is het uittesten van het nut van rolklaver door het Regionaal Landschap De Voorkempen. Rolklaver is een interessant gewas voor de natuur, omdat het kan dienen als nestplaats voor de kievit, de veldleeuwerik of de gele kwikstaart, maar ook voor de landbouw omdat het een stikstoffixeerder is en kan gebruikt worden als veevoer.

Een overzicht van de geselecteerde projecten en alle realisaties van de voorbije jaren vind je op de website van Vlaanderen.

Bron: Eigen verslaggeving / Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek