header.home link

Tips en tricks over kunstmest

9 november 2020

Met 4 filmpjes willen Inagro, ILVO en PCLT landbouwers enkele tips aanreiken om het bemesten in optimale omstandigheden én met het hoogste rendement uit te voeren. “Het opvolgen van de tips, leidt tot minder verlies en helpt bij een betere waterkwaliteit”, klinkt het.

Lees meer over:

Tijdens de windermaanden kunnen de landbouwers zich al goed voorbereiden en bijvoorbeeld de aanbevelingen over het onderhoud van de kunstmeststrooier toepassen. Veel van de andere adviezen uit de instructiefilmpjes zijn toepasbaar op het moment van het bemesten zelf.

Binnen het demonstratieproject ‘Bemesten is geen randgebeuren!’ worden verschillende technieken en maatregelen rond doordachte bemesting met meststoffen uitgelegd. Een optimaal gebruik van de kunstmeststrooier heeft immers als gevolg dat er minder kunstmest gebruikt wordt en resulteert op termijn dus ook in een betere waterkwaliteit. Winst voor de landbouwer én de natuur.

Door de coronamaatregelen beslisten Inagro, het ILVO en het Praktijkcentrum voor Land- en Tuinbouw (PCLT) om in plaats van demonstratiemomenten, instructiefilmpjes te ontwikkelen om de landbouwers en loonwerkers tips door te geven rond het optimaal gebruik van de kunstmeststrooier. "Op het demonstratiemoment vorig jaar, bereikten we een 40-tal landbouwers. Zij vonden het interessant dat de tips meteen zo praktisch toepasbaar zijn. We zijn blij dat we door het ontwikkelen van deze filmpjes nu een ruimer publiek kunnen bereiken", vertelt Franky Coopman, adviseur bodem bij Inagro.

In het instructiefilmpje rond het afstellen en instellen van de kunstmeststrooier krijgen landbouwers en loonwerkers onder andere tips over hoe ze hun kunstmeststrooier deze winter kunnen onderhouden door het toestel proper te maken en versleten onderdelen te vervangen.
In de andere instructiefilmpjes komen de landbouwers alles te weten over de ideale omstandigheden om te strooien, de beste samenstelling van de kunstmeststoffen en het onderhoud van de perceelranden langs waterlopen.


De instructiefilmpjes staan op de site van Inagro.

Bron: Eigen verslaggeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek