Stevent de Noordzee af op een olieramp?

nieuws
Omdat olie- en gasvelden in Noord-Atlantische wateren uitgeput raken en energiebedrijven almaar diepere wateren opzoeken om te boren, lopen Europese landen die grenzen aan de Noordzee gevaar op een vergelijkbare olieramp zoals in de Golf van Mexico. Dat zegt Groen! en de partij wil het punt hoog op de Europese agenda tijdens het Belgische voorzitterschap.
14 juni 2010  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:12
Lees meer over:

Omdat olie- en gasvelden in Noord-Atlantische wateren uitgeput raken en energiebedrijven almaar diepere wateren opzoeken om te boren, lopen Europese landen die grenzen aan de Noordzee gevaar op een vergelijkbare olieramp zoals in de Golf van Mexico. Dat zegt Groen! en de partij wil het Belgische EU-voorzitterschap dwingen om het punt hoog op de Europese agenda te zetten.

Volgens Tinne Van der Straeten en Bart Staes is er amper specifieke Europese wetgeving rond olieplatforms. "De bestaande wetgeving die de Europese Commissie in 2000 en 2003 invoerde na de ramp met de olietankers Erika en Prestige, heeft vooral betrekking op olietankers en de controle op transport van olie", klinkt het.

Europese regelgeving zou de chronische olievervuiling van olieplatformen moeten indijken. Uit een OSPAR-rapport uit 2007 blijkt dat er door 15 gerapporteerde ongelukken bij olieplatformen dat jaar 3.907 ton olie in het zeewater terecht kwam. Daarnaast kwam er nog eens 9.596 ton olie via het zogenaamd productiewater in zee terecht. "Dat zijn 80.000 vaten chronische olievervuiling per jaar in de Noordzee", aldus Van der Straeten.

Volgens Van der Straeten is de huidige inspectie op het naleven van veiligheidsmaatregelen op olieboorplatformen miserabel. Zo heeft Groot-Brittannië 3 tot 5 inspecteurs voor 200 installaties en is de situatie in Nederland, Denemarken en Noorwegen gelijkaardig.

Volgens de groenen kan die taak nochtans perfect uitgevoerd worden door het European Maritime Safety Agency (EMSA). Het agentschap ziet momenteel al toe op vervuiling door zeeschepen en heeft dus de nodige knowhow. In het Europees parlement zal de groene fractie aandringen op een uitbreiding van zijn mandaat.

Groen! stelt ook een moratorium voor op nieuwe olieplatformen in noordelijke wateren van de Europese Unie en in Arctische zeeën. "Olieontginning is er onverantwoord", zegt Staes. Hij verwijst naar het meest recente OSPAR-rapport waarin gewaarschuwd wordt voor de barre klimatologische condities in polaire wateren die het risico op ongelukken doen toenemen.

De partij wil er naar streven om de offshore-activiteiten onder te brengen in de Europese aansprakelijkheidswetgeving rond milieuvervuiling. Die regelgeving wordt momenteel herzien door de Europese Commissie.

Tot slot stelt de partij voor om de energiebedrijven ter compensatie van de vervuiling een bijdrage te laten betalen aan het bestaande COPE-fonds voor schadevergoeding aan slachtoffers van olievervuiling in Europese wateren.

In de plenaire zitting van het Europees parlement in juli -de eerste zitting onder het Belgisch voorzitterschap- zal de groene fractie aansturen op een debat en op een resolutie waarbij de Europese Commissie en de lidstaten opgeroepen worden om de herziening van de wetgeving snel en transparant te laten gebeuren.

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek