Steeds meer boeren vinden weg naar online veiling voor machines

Troostwijk Auctions kende vorig jaar een recordjaar. Het online veilinghuis verkocht voor 30 miljoen aan zware machines, waaronder een groot deel landbouwmachines, aan partijen in het buitenland. “Door de goede verkoop van nieuwe machines hadden dealers veel ingeruilde, tweedehandsmachines in stock en daarnaast kloppen ook steeds meer boeren rechtstreeks bij ons aan”, klinkt het bij Troostwijk dat ook landbouwmachines veilde die vrijkwamen na bedrijfsstopzettingen.

18 maart 2024  – Laatst bijgewerkt om 18 maart 2024 19:01 Jerom Rozendaal
Lees meer over:

“Het online veilen van machines is aan een opmars bezig binnen de landbouw.” Dat stelt het Nederlandse veilinghuis Troostwijk Auctions dat ook een vestiging in ons land heeft. Troostwijk veilt machines voor bedrijven uit sectoren als landbouw, voeding, metaal, bouw, grondverzet, transport en logistiek. In 2023 noteerde het een recordopbrengst in het segment agri en grondverzet en transport van meer dan 30 miljoen euro.

Dat geld werd opgehaald met 132 veilingen met meer dan 20.000 loten. Met gemiddeld 25 biedingen per lot werden er meer dan 50.000 biedingen geregistreerd. De kopers bevonden zich in 78 landen, veelal in Oost-Europa, en de loten werden bijeengebracht door 400 verschillende verkopers. “Dat zijn veelal dealers, maar in toenemende mate boeren”, vertelt Peter Lechat, manager “Heavy equipment”  bij Troostwijk België.

"Grotere opbrengst in veiling"

Lechat vertelt dat landbouwvoertuigen, van tractoren tot maaidorsers en bemestingsmachines, vorig jaar zo’n 40 procent van de recordverkoop uitmaakten. “Omdat er de voorbije jaren veel nieuwe landbouwmachines zijn verkocht, hadden dealers ook veel gebruikte machines ingenomen en bij ons te koop aangeboden”, verklaart hij het recordjaar. Ook weten steeds meer landbouwers volgens hem rechtstreeks de weg naar het veilinghuis te vinden. “Door ons netwerk kunnen we goede verkoopresultaten voorleggen waardoor het voor boeren interessanter kan zijn om via ons te verkopen dan machines bij een dealer in te ruilen."

Behalve boeren en loonwerkers die hun machinepark vernieuwen, constateerde hij vorig jaar ook een “beperkt” aandeel van bedrijfsstoppingen. “Misschien heeft dat te maken met het stikstofdossier en de onzekerheid in de sector”, gist hij naar oorzaken. Op de website van Troostwijk is de getuigenis opgenomen van een Nederlandse loonwerker die vorig jaar zijn zaak stil legde om deze reden. “Het politieke klimaat in ons land werd steeds onzekerder voor de agrarische sector. En de mentaliteit van de klanten verhardde; de gunfactor werd steeds vaker afgewogen tegen de tariefstelling.”

In reactie op het groeiende aanbod van landbouwmachines heeft Troostwijk de frequentie van de veilingen opgedreven van maandelijks naar wekelijks. Bij een veilingverkoop komt er een vertegenwoordiger van het veilinghuis bij de boer of dealer, maakt foto’s en beschrijvingen van het materieel en zet deze vervolgens ter veiling op het platform. De verkoop kan zodoende snel verlopen, aldus Lechat. “De ene week wordt de inventaris opgemaakt en de volgende week kan de veiling plaatsvinden.” Troostwijk Auctions neemt een provisie van 18 procent op de verkoop.

Goede markt tweedehands machines na corona

Of de groei van Troostwijk een impact heeft op de positie van de traditionele dealers en verkopers van gebruikte landbouwmachines valt te bezien. Volgens Hans Verstreken, coördinator bij  Fedagrim, de federatie voor landbouw- en tuinmechanisatie, kunnen bedrijven als Troostwijk ook dienen als aanvullend afzetkanaal voor machinehandelaars. “Als een dealer of handelaar een machine inneemt, waarvan hij weet dat er in België geen markt voor is, kan hij hem via Troostwijk te koop aanbieden en zo profiteren van hun bereik.”

Verstreken merkt op dat de prijzen voor tweedehandsmachines vorig jaar hoge toppen scheerden. “Dat is nog een laatste overblijfsel uit de coronatijd. Tijdens de pandemie kampten dealers met tekorten en was er een lange levertijd voor nieuwe machines. Daardoor was er meer vraag naar tweedehands machines.”

Audenaert NV, specialist in onder andere nieuwe en gebruikte landbouwmachines, ziet Troostwijk in ieder geval niet als concurrent. “Wij zitten in een andere markt. Na inname van een gebruikte machine geven wij deze een onderhouds- en opknapbeurt en verkopen hem daarna met de bijbehorende naservice”, vertelt zaakvoerder Frederick Audenaert voor wie de tweedehandsmarkt even belangrijk is als de markt voor nieuwe machines. Niet alleen bestaat zijn aanbod gebruikte machines uit inruilmachines, ook koopt het bedrijf op bij andere dealers.

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek