Plaatselijke windhoos vernietigt serre

Een plaatselijke windhoos tussen Sint-Katelijne-Waver en Putte heeft woensdagmiddag het glastuinbouwbedrijf van Paul Houtmeyers in puin gelegd. Op beelden is te zien hoe minstens een derde van zijn bedrijf platligt. De teler stond juist op het punt om nieuwe plantjes te planten en spreekt van geluk dat er tijdens de windhoos niemand aan het werk was in de serre.

4 januari 2024  – Laatst bijgewerkt om 4 januari 2024 17:21
Lees meer over:
serre schade door windhoos

“Wij hebben stormen meegemaakt, maar dit is ongezien”, vertelt Paul Houtmeyers aan Het Nieuwsblad. Houtmeyers baat een serre van 1,9 hectare uit in Sint-Katelijne-Waver. Op woensdag, tegen 17 uur, werd zijn bedrijf het slachtoffer van een plaatselijke windhoos die volgens de teler 30 seconden raasde.

Serre schade door windhoos2

Houtmeyers spreekt van geluk dat het natuurgeweld niet een dag later plaatsvond. ”Als de tornado had overgevlogen op het moment dat we in de kas zaten, dan waren we nooit op tijd weggeraakt.” De teler had normaal gezien vanaf vandaag tomatenplanten opgezet. “Ik moet er niet aan denken wat er met het personeel gebeurd zou zijn als zij op dat moment in de serre aanwezig zouden zijn. Wij hebben negen man personeel.”

"Nooit eerder meegemaakt"

De windhoos vond plaats over een strook van zo’n vier kilometer. Op videobeelden is te zien hoe daken van de huizen gerukt werden en andere stukken door de lucht waaiden. Een veertigtal woningen werd getroffen. De gemeente Sint-Katelijne-Waver heeft een infolijn geopend voor getroffenen.

Volgens BelOrta, de coöperatieve veiling waar Houtmeyers bij aangesloten is, gaat het, voor zover bekend, om het enige serrebedrijf met schade in de buurt. “Wij hebben deze ochtend nog met de teler contact gehad”, vertelt Sabine Devreese, manager divisie groenten bij BelOrta. Zij schat dat er minstens een derde van de serre getroffen is. Zij geeft aan dat windschade wel vaker voorkomt, maar dat ze iets dergelijks niet eerder heeft meegemaakt.

Bron: Het Nieuwsblad / Groentennieuws

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek