Parlement geeft fiat aan Blue Deal-decreet

Het voltallige Vlaams parlement heeft woensdag het Blue Deal-decreet goedgekeurd. Dat decreet stipuleert dat elke toekomstige Vlaamse regering binnen het jaar na aantreden een waterplan met concrete investeringen moet opmaken.

29 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 29 februari 2024 14:10
Lees meer over:

Het decreet koppelt de Blue Deal aan de vijfjaarlijkse beleidscyclus van de Vlaamse regering waardoor het een soort ‘legislatuurplan’ voor de volledige regeerperiode wordt. Die legislatuurgebonden Blue Deal zal duidelijke doelstellingen bevatten om water maximaal vast te houden en duurzaam te gebruiken, en om de risico’s op waterschaarste én overstromingen te verminderen. Daarnaast zal ook voor de nodige financiering moeten worden gezorgd.

Spons

Bevoegd minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) gaat er prat op dat er nog nooit zoveel is geïnvesteerd in de natte natuur en de waterbevoorrading om de droogte te bestrijden. “We maken van Vlaanderen een weerbaar waterland met ruimte voor water om hen te beschermen tegen overstromingen. Met tal van investeringen wordt Vlaanderen opnieuw een spons”, stelt ze in een persbericht.

De Blue Deal laten “doodbloeden” na één legislatuur, zou volgens de minister een historische vergissing zijn. Daarom is ze ook blij met de steun van het parlement voor het decreet. “Hiermee wapenen we toekomstige generaties en gaan we voor een systeemomslag. Maar dit is een marathon, geen sprint. Als we de omslag écht willen realiseren, zoals alle experts ook vragen, dan moeten we volhouden.”   

Blue Deal goedgekeurd tegen droogte én wateroverlast “Grondwaterstanden abnormaal hoog”
Uitgelicht
De Vlaamse Regering heeft het decreet over de Blue Deal definitief goedgekeurd. De bedoeling van dit decreet is om extreme weersituaties in Vlaanderen, zoals droogte en overst...
11 december 2023 Lees meer

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek