Blue Deal goedgekeurd tegen droogte én wateroverlast “Grondwaterstanden abnormaal hoog”

De Vlaamse Regering heeft het decreet over de Blue Deal definitief goedgekeurd. De bedoeling van dit decreet is om extreme weersituaties in Vlaanderen, zoals droogte en overstroming, systematisch aan te pakken. Voortaan zal elke nieuwe Vlaamse regering moeten beschikken over een pakket aan aangepaste maatregelen en doelstellingen. In het licht van de hoge grondwaterstanden dit najaar, is de Blue Deal des te actueler. “Het decreet is broodnodig in de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering”, aldus Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

11 december 2023  – Laatst bijgewerkt om 11 december 2023 19:55 Ruben De Keyzer
Lees meer over:

Voor de Blue Deal werd onder meer geïnvesteerd in grootschalige ontharding in de steden en circulair watergebruik in de landbouw en de industrie. Maar het decreet omvat niet enkel droogtemaatregelen. Ook de aanleg van bufferbekkens speelt een belangrijke rol, en met reden. Hoewel we zomer na zomer geconfronteerd werden met akelig lage grondwaterstanden, kampen we vandaag met het omgekeerde probleem. Dat meldt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

Historische records

De grondwaterstanden staan uitzonderlijk hoog. In 96 procent van de meetplaatsen worden normale, hoge tot zeer hoge grondwaterstanden geregistreerd voor de tijd van het jaar. Dat is vier procent hoger dan begin december in het zeer natte 2021. De oorzaak is duidelijk: in november bleef het haast onophoudelijk regenen. Het KMI noteerde 132,2 mm regen, dat is 173 procent van de normale waarde voor november (76,2 mm). In het westen van Vlaanderen viel tot meer dan driedubbel zoveel regen als normaal in november.

De Westhoek is erg zwaar getroffen. Vorige maandag vertoonde 80 procent van de meetlocaties een hoge grondwaterstand. 55 procent werd gecategoriseerd als ‘zeer hoog’ voor de tijd van het jaar. Slechts zestien procent vertoonde een normale grondwaterstand, en vier procent werd bestempeld als ‘laag’ tot ‘zeer laag’.

Ook de veertiendaagse gemiddelde debieten tonen aan dat het zeer nat is. Ten opzichte van een maand geleden zijn deze volumes telkens sterk gestegen. Op sommige meetlocaties verdubbelen ze, op andere locaties zijn er zelfs historische records gebroken.

Ontwerpdecreet wil elke Vlaamse regering voortaan verplichten om Blue Deal op te maken
Uitgelicht
De Vlaamse regering heeft een ontwerpdecreet goedgekeurd waarmee elke toekomstige Vlaamse regering binnen het eerste jaar verplicht wordt om een Blue Deal met concrete investe...
31 mei 2023 Lees meer

Bron: Belga / Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek