Ontdek de nieuwe website van VILT

Met meer dan 100.000 websitebezoeken per maand en ruim 10.000 dagelijkse nieuwsbriefabonnees is VILT een onafhankelijke, krachtige verspreider van nieuws en achtergrondinformatie over de Vlaamse en internationale land- en tuinbouw in zijn brede context. “Om die taak te blijven combineren met een groot bereik was er nood aan een nieuwe website. Die combineert een frisse en overzichtelijke lay-out met meer technische mogelijkheden. Zo kunnen we dossiers, bedrijfsportretten, videoreportages, statements, vakgerelateerde evenementen en vacatures veel beter in de kijker plaatsen. Ook interactiviteit krijgt kansen”, zegt VILT-directeur Griet Lemaire.

22 september 2020  – Laatst bijgewerkt om 22 september 2020 16:37
Lees meer over:

Al sinds 1996 verspreidt het Vlaams infocentrum over land- en tuinbouw, met de steun van de Vlaamse overheid en tal van andere partners, correcte en genuanceerde informatie naar al wie praat, denkt en beslist over landbouw. En nu, bijna 25 jaar na de oprichting, is die opdracht meer dan ooit actueel.

“In tijden van fake news is het nodig dat er een onafhankelijke organisatie bestaat die met een brede maatschappelijke blik naar landbouw en voeding kijkt en open en eerlijk rapporteert over wat er gebeurt in de agrovoedingsketen. Bovendien is de landbouw en de voedselvoorziening het voorwerp geworden van veel meer maatschappelijk debat, waarin commerciële en niet-gouvernementele spelers hun eigen communicatiestrategieën uitwerken, vaak met het doel om dossiers te beïnvloeden in hun belang”, zegt VILT-voorzitter en professor emeritus Josse De Baerdemaeker.

Om die onafhankelijke journalistieke positie te blijven combineren met een groot bereik was er nood aan een nieuwe website. “De oude website had zijn beperkingen en de technologische vernieuwingen volgen elkaar zo snel op, dat een grondige hertekening zich opdrong”, klinkt het. Achter de schermen werkten de VILT-redacteurs hard aan deze nieuwe website. Nu kan de nieuwe website aan het publiek worden voorgesteld.

Nieuws én hapklare achtergrondinformatie

Het dagelijks nieuwsoverzicht dat elke weekdag in de mailbox van ruim 10.000 abonnees valt, is en blijft de topper van VILT. “Het is de motor van onze werking en die willen we behouden. Maar we willen ook verder gaan dan louter nieuws vergaren. Op de nieuwe website komt er een grotere focus op dossiers waarin hapklare achtergrondinformatie over de Vlaamse agrovoedingsketen wordt aangeboden. Daarbij is er ook aandacht voor cijfermateriaal en factchecks”, legt directeur Griet Lemaire uit. Ook het archief dat VILT doorheen de jaren heeft aangelegd, vormt daarbij een onuitputtelijke bron van informatie.

We willen de website laten evolueren naar een platform waar verschillende visies en opinies over land- en tuinbouw samenkomen.

Josse De Baerdemaeker - Voorzitter VILT

Daarnaast wil de organisatie zijn website laten evolueren naar een platform waar verschillende visies en opinies over land- en tuinbouw samenkomen. “De coronacrisis heeft opnieuw duidelijk gemaakt welke belangrijke rol landbouw en voeding in ons leven spelen. Tegelijk zien we dat landbouw ook steeds meer duidelijke raakvlakken heeft met andere actuele thema’s. Denk maar aan klimaat, biodiversiteit, open ruimte, dierenwelzijn, enz. Via opiniestukken en gastbijdragen willen we die verscheidenheid aan visies op onze website samenbrengen zodat er kruisbestuivingen kunnen ontstaan”, meent de directeur.

Een technische nieuwigheid op de website wordt de mogelijkheid om het nieuws van VILT via push-berichten op de computer of smartphone te ontvangen. De gebruiker kiest zelf of hij daarvan gebruik wil maken.

Publiek-private samenwerking

Nu de organisatie met deze update van de website een nieuw hoofdstuk schrijft in haar bijna 25-jarige geschiedenis, wachten er ook een aantal nieuwe uitdagingen. VILT heeft van de regering immers de opdracht gekregen om te evolueren naar een publiek-private samenwerking waarbij de middelen evenredig van de Vlaamse overheid en de private sector komen. “Dat betekent dat we ons verdienmodel onder de loep hebben moeten nemen en daar een aantal nieuwe opportuniteiten hebben gevonden”, zegt voorzitter De Baerdemaeker.

Daarbij verwijst hij naar de nieuwe vacature-sectie die is toegevoegd aan de website. “Maandelijks bereikt de VILT-website bijna 70.000 unieke bezoekers. Dat zijn allemaal mensen met een brede interesse in landbouw en voeding. Voor bedrijven uit de agrovoedingsketen is dat een zeer dankbare doelgroep om uit te rekruteren. Vandaar dat we bedrijven de mogelijkheid geven om, tegen betaling, hun vacatures kenbaar te maken op onze website en in de nieuwsbrief”, luidt het. En ook voor adverteerders zijn er tal van nieuwe mogelijkheden gecreëerd op de vernieuwde website.

Het blijft belangrijk dat een zo breed mogelijke doelgroep toegang heeft tot kwalitatieve en objectieve informatie over land- en tuinbouw.

Griet Lemaire - Directeur VILT

Vrienden van VILT

Doorheen de jaren bood VILT zijn informatieproducten van volledig gratis aan. “Dat is een principe dat we willen behouden. Het blijft belangrijk dat een zo breed mogelijke doelgroep toegang heeft tot kwalitatieve en objectieve informatie over land- en tuinbouw”, vult Griet Lemaire aan.

“Wel weten we, onder meer via een lezersenquête, dat onze informatie door heel wat mensen en bedrijven wordt geapprecieerd. We roepen deze mensen op om via een vrijwillige bijdrage de VILT-werking te steunen. Zij kunnen vriend van VILT (voor particulieren) of sponsor (voor organisaties en bedrijven) worden. Hoe meer lezers onze werking ondersteunen, hoe dieper we kunnen graven en hoe groter de impact is die VILT kan hebben”, klinkt het.

Op de nieuwe website werd een ‘Steun ons’-sectie gecreëerd waar alle informatie te vinden is over steun aan VILT zodat het zijn onafhankelijke redactietaak kan blijven volbrengen. Ook nieuwe partners die vanuit de raad van bestuur mee richting geven aan de werking van de organisatie blijven uiteraard welkom. “De steun van onze lezers, bedrijven en organisaties in de agrovoedingsketen zal  ons helpen om onze journalistieke ambities waar te maken en om open en onafhankelijke informatie over land- en tuinbouw te kunnen blijven aanbieden”, besluiten de voorzitter en de directeur.

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek