Nieuwe uitbraak vogelgriep op pluimveebedrijf in Stekene
nieuwsIn het Oost-Vlaamse Stekene is op een braadkippenbedrijf vogelgriep van het type H5N1 vastgesteld. Om verdere verspreiding van het virus te voorkomen, wordt al het pluimvee op het bedrijf geruimd. De besmetting ligt binnen de bestaande beschermingszone van drie kilometer, die eerder werd ingesteld na een uitbraak in Sint-Gillis-Waas. De beschermings- en bewakingszones worden nu uitgebreid en de maatregelen blijven langer van kracht.
Het is nog niet duidelijk of er een verband is tussen de besmettingen, of dat het virus via wilde vogels opnieuw is binnengebracht.
Strenge maatregelen voor pluimveehouders
Binnen een straal van tien kilometer rond de besmettingshaard moeten zowel professionele als particuliere pluimveehouders hun dieren afschermen. Binnen de drie kilometerzone geldt deze verplichting ook voor andere vogelsoorten.
In de rest van het land is afscherming niet verplicht, maar het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) adviseert dit wel sterk. “We zien een stijging in besmettingen bij wilde vogels, wat betekent dat het virus actiever circuleert”, zegt woordvoerster Hélène Bonte. “Het is verstandig om kippenrennen of volières te overspannen met netten om contact met wilde vogels te voorkomen.”
Oproep tot waakzaamheid
Federaal minister van Landbouw David Clarinval (MR) benadrukt het belang van waakzaamheid: “We nemen deze situatie zeer serieus en roepen alle pluimveehouders en dierenartsen op om de bioveiligheidsmaatregelen strikt na te leven. De overheid staat klaar om getroffen bedrijven te ondersteunen.” Hij wijst naar de tussenkomst van het FAVV bij de reiniging van de installaties en een vergoeding uit het Sanitair Fonds.
Het FAVV waarschuwt om dode of zieke vogels niet met blote handen aan te raken. Wie een dode vogel vindt, kan dit melden via het gratis nummer 0800/99 777.
Meer informatie over de maatregelen is te vinden op de website van het FAVV.

Beeld: Inagro