Mieke en koe Annelies: het verhaal achter het campagnebeeld van Agriflanders

Met de slogan ‘Omhels de landbouw’ wil landbouwbeurs Agriflanders tonen dat de liefde van landbouwers voor hun dieren puur en echt is, ondanks de negatieve verhalen die nu en dan opduiken. Het bijhorende campagnebeeld van koe Annelies en boerin Mieke illustreert deze slogan helemaal. “Toen Annelies en ik tijdens de vorige editie van Agriflanders werden uitgeroepen tot kampioen, was de ontlading zeer groot. Bij mijn mama was juist kanker vastgesteld”, legt Mieke uit.

22 december 2022  – Laatst bijgewerkt om 22 december 2022 21:11
Lees meer over:
campagnebeeld Agriflanders 2023

Annelies is niet zomaar een koe voor Mieke Vander Schueren die samen met haar mama en haar broer een melkveebedrijf uitbaat in het Oost-Vlaamse Idegem. Mieke kocht Annelies aan als kalfje en samen haalden ze intussen 25 kampioenstitels, zowel op nationaal als provinciaal niveau. De grote doorbraak beleefde het duo tijdens de prijskamp voor de jonge roodbonte melkkoeien op Agriflanders in 2019.

Het is aan Miekes doorzettingsvermogen te danken dat ze überhaupt hebben deelgenomen aan de prijskamp. “Er was net kanker vastgesteld bij mijn mama, nadat mijn vader eerder al aan de ziekte overleed”, herinnert Mieke zich. “In de aanloop van de Agriflanders lag mijn mama in het ziekenhuis voor een operatie en hier op het bedrijf was het alle hens aan dek. Mijn broer verklaarde me gek toen ik zei dat ik wou deelnemen aan de prijskamp. Er was geen tijd om naar Agriflanders te gaan, zo zei hij.”

Maar voor Mieke vormde die prijskamp het enige lichtpuntje in een voor de rest onzekere periode. “Ik moest en zou die koe daar krijgen. En het is mij gelukt. Dat we dan nog wonnen bij de jonge dieren en dat op het moment dat mijn mama het ziekenhuis mocht verlaten, zorgde voor een enorme ontlading. Dat zie je duidelijk terug op de foto’s”, legt Mieke uit.

koe Annelies campagnebeeld Agriflanders

Voor haar is Annelies bijzonder. “Wij hebben een speciale band. Annelies kent me echt. Als ze me ziet, staat ze al met haar hoofd te draaien, klaar om me te knuffelen”, vertelt Mieke. Nog een leuk detail: door de overwinning op Agriflanders mochten Annelies en Mieke deelnemen aan de Europese prijskamp. Daar leerde ze haar toekomstige man kennen. In februari trouwt het koppel. “Annelies heeft voor mij op privé-vlak veel betekend, maar ook voor ons bedrijf. Ze heeft ons bedrijf in de fokkerij echt op de kaart gezet”, stelt de jonge boerin.

De liefde voor de dieren en de veerkracht die Mieke en haar familie tonen, is een voorbeeld voor de sector

Gunther De Mey - event manager Agriflanders

Mieke is bijzonder fier dat zij en haar geliefde koe Annelies werden gekozen als campagnebeeld voor de nieuwe editie van Agriflanders die doorgaat van donderdag 12 tot zondag 15 januari in Flanders Expo in Gent. Voor de organisator van de beurs was de keuze eenvoudig. “Het beeld straat zoveel uit”, legt event manager Gunther De Mey uit. “De liefde voor de dieren en de veerkracht die Mieke en haar familie tonen, is een voorbeeld voor de sector. Dat willen we in de kijker zetten.”

Met de slogan ‘Omhels de landbouw’ wil Agriflanders inspelen op de maatschappelijke en politieke discussie waar de landbouw in verzeild is geraakt. “We willen een duidelijk signaal geven”, aldus beursvoorzitter Georges Van Keerberghen. “Ondanks de negatieve kritiek die de sector vandaag krijgt, zijn er nog vele sympathisanten voor onze mooie sector. Dat willen we dan ook uiten.”

Bron: Eigen berichtgeving

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek