Mechelen verkoopt landbouwgrond aan lokale boeren

De stad Mechelen wil enkele landbouwgronden die eigendom zijn van de stad verkopen aan lokale boeren. Het stadsbestuur wil hen hiermee toekomstzekerheid geven en verzekeren dat ze een goede prijs betalen.

14 februari 2024  – Laatst bijgewerkt om 14 februari 2024 21:21
Lees meer over:
Mechelen_City_Hall_01

Mechelen bezit zo'n 400 hectare landbouwgrond, de stad kreeg die in het verleden in haar bezit maar doet er niets mee. 315 hectare ligt niet op Mechels grondgebied, de overige gronden wil het stadsbestuur verkopen aan lokale boeren.

De stad wil het Hombeeks plateau maximaal voorbehouden voor de landbouw en is daarom bereid voor zo'n 1 miljoen euro aan landbouwgrond te verkopen aan zittende pachters. Het plan kadert in het Beleidsplan Ruimte 2030 waarin beschreven wordt waar men, naast plaats voor wonen, recreatie, gemeenschapsvoorzieningen en werkgelegenheid, ruimte ziet voor natuur en landbouw.

"Versnippering tegengaan"

"We willen versnippering met kleine stukjes natuur en onvolwaardige landbouwgronden tegengaan", zegt schepen van Landbouw Arthur Orlians (Voor Mechelen). "We zeggen klaar en duidelijk dat we het Hombeeks plateau maximaal willen voorbehouden voor landbouw. Tegelijkertijd willen we in het gebied Natuurpark Rivierenland op termijn komen tot grotere aaneengesloten gebieden voor natuur, zonder landbouwers te onteigenen."

De gronden die niet op Mechels grondgebied liggen, worden vaak verkocht aan de betrokken gemeente, waarna het gemeentebestuur kan beslissen wat ze met de grond doet. Door de gronden in Mechelen aan landbouwers te verkopen, hoopt het stadsbestuur de prijzen te kunnen doen dalen of minstens te temperen.

Bij de Mechelse landbouwraad wordt positief op het initiatief gereageerd. "Naast de steeds strengere regelgeving is het vooral de steeds hogere grondprijs die ervoor zorgt dat het landbouwberoep niet langer voldoende rendabel is", zegt voorzitter Kurt Verbruggen. "Jonge en oude boeren hebben geen toekomstperspectief omdat ze vaak geen eigenaar zijn van het perceel dat ze bewerken. Ze maken geen kans om gronden te verwerven als overheden of overheidsorganisaties de gronden kunnen aankopen met aankoopsubsidies, soms van 70 procent of meer. Als pachters de kans krijgen van stad Mechelen om hun landbouwperceel aan te kopen, is dat een goede zaak. Het zal voor een stuk de druk wegnemen die momenteel heerst op het Hombeeks plateau."

Uitgelicht
Boeren uit het arrondissement Leuven zitten met de handen in het haar nu het OCMW van Leuven zijn 500 ha landbouwgronden op de markt wil gooien. Het OCMW heeft geld nodig voor...
4 juni 2005 Lees meer

Bron: Belga

Beeld: © Ad Meskens / Wikimedia Commons

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek