nieuws

Label 'biologische wijn' binnenkort toegelaten in EU

nieuws
Er komt heel binnenkort een nieuwe set Europase regels voor de productie van biowijn waardoor Europese wijnproducenten hun wijn kunnen verkopen als 'biologische wijn'. Momenteel bestaan er enkel regels voor wijn "die gemaakt is van druiven uit de biologische landbouw". Voor heuse biowijn bestaat er geen aparte wetgeving.
13 februari 2012  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 14:17

Er komt heel binnenkort een nieuwe set Europase regels voor de productie van biowijn. Momenteel bestaan er enkel regels voor wijn "die gemaakt is van druiven uit de biologische landbouw". Voor heuse biowijn bestaat er geen aparte wetgeving. De nieuwe regelgeving moet het mogelijk maken dat wijnproducenten hun wijn kunnen verkopen als ‘biologische wijn’.

Tot nu toe mochten alleen de druiven als biologisch gedefinieerd worden, waardoor wijnproducenten hun wijnen moesten bestempelen als ‘wijn gemaakt van biologisch druiven’. Dat zorgde voor een concurrentienadeel ten aanzien van landen als de Verenigde Staten, Chili, Australië en Zuid-Afrika die hun wijn wel als biowijn mochten labelen. Daarnaast worden nog een aantal andere regels vastgelegd in de nieuwe wetgeving. Zo wordt onder meer het gebruik van sorbinezuur in biologische wijn verboden. Ook het gebruik van sulfieten wordt beperkt.

IFOAM, de internationale koepel van de biolandbouw, is bijzonder tevreden met deze nieuwe regelgeving. “Hierdoor ontstaat een betere concurrentiepositie voor de Europese wijnproducenten. Wij verwachten dat de ontwikkeling van de biologische wijnmarkt hiermee gestimuleerd zal worden”, klinkt het. De organisatie vindt de regels een goed compromis, maar het verwacht wel dat de vermindering van het niveau aan sulfiet voor biologische wijnproducenten uit een aantal EU-landen een uitdaging zal blijven.

Bron: Belga/BioForum

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek