Koolzaadolie minder schone brandstof dan gedacht?

nieuws
In Duitsland is enige beroering ontstaan over een onderzoek van de agrarische onderzoeksinstelling FAL in Braunschweig. Dat instituut stelde vast dat de gassen die bij de verbranding van pure koolzaadolie werden uitgestoten tien maal zoveel kankerverwekkende stoffen bevatten dan de gassen uit de verbranding van gangbare diesel. Het onderzoek is echter niet representatief omdat met slechts één partij koolzaadolie werd gewerkt.
6 juli 2006  – Laatst bijgewerkt om 14 september 2020 13:57
In Duitsland is enige beroering ontstaan over een onderzoek van de agrarische onderzoeksinstelling FAL in Braunschweig. Dat instituut stelde vast dat de gassen die bij de verbranding van pure koolzaadolie werden uitgestoten tien maal zoveel kankerverwekkende stoffen bevatten dan de gassen uit de verbranding van gangbare diesel.

De onderzoekers gebruikten bij deze studie een Salmonella-Test. De bacteriën die werden blootgesteld aan de gassen uit verbranding van koolzaadolie vertoonden tien keer meer mutaties in het erfelijke materiaal in vergelijking met eenzelfde test waarbij gangbare diesel werd gebruikt. De schade van uitlaatgassen van de verbranding van biodiesel ligt dan weer 30 tot 50 procent beneden die van gangbare diesel, aldus professor Axel Munack, die het onderzoek coördineerde.

Belangrijk om op te merken is dat het onderzoek niet reprentatief is omdat er met slechts één partij koolzaadolie werd gewerkt. Een systmetaische studie moet meer duidelijkheid brengen over de uitstoot bij de verbranding van de plantaardige olie. In Duitsland wordt veel koolzaadolie tot brandstof verwerkt. In 2005 ging het om ongeveer 213 miljoen liter.

Lees ook: Interview: Fons Verlinden: "Boer kan vraag naar plantenolie nooit bijbenen"

Bron: Agrarisch Dagblad

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek