Kippenverenverwerker Empro veroordeeld voor geurhinder

Het bedrijf Empro uit Dendermonde, dat pluimen en poten van kippen verwerkt tot cosmetica en huisdierenvoeding, heeft van de Dendermondse strafrechter een boete van 56.000 euro gekregen voor een reeks inbreuken op de milieuwetgeving in 2019. Een exploitatieverbod werd echter niet opgelegd.

8 november 2021  – Laatst bijgewerkt om 8 november 2021 22:09

In Dendermonde klagen buren al jaren over geurhinder afkomstig van het bedrijf Empro, gevestigd op het industrieterrein Hoogveld. Dit jaar dagvaardde het parket van Dendermonde het bedrijf voor verschillende inbreuken op de milieuwetgeving tussen december 2018 en december 2019.

Empro zou verschillende vergunningsvoorwaarden geschonden hebben, zoals het opslaan van dierlijke producten in open lucht en het niet melden aan de toezichthoudende overheid van het niet-functioneren van een luchtwasser en het lozen van gelekte vloeistof uit een trailer naar de openbare riolering in plaats van naar een waterzuiveringsinstallatie. Het bedrijf werd verweten "aanhoudend geurhinder te veroorzaken in de omgeving van het Hoogveld, zonder afdoende maatregelen te hebben getroffen om die hinder te voorkomen".

De rechtbank oordeelde dat het bedrijf aan alle inbreuken schuldig is en legde daarvoor een fikse boete op. Het exploitatieverbod waar het parket om gevraagd had, werd echter niet opgelegd. De firma wordt dus niet stilgelegd. Wel moet Empro aan alle buren die zich burgerlijke partij stelden schadevergoedingen van honderden euro's betalen.

Dendermonds bedrijf verwerkt kippenveren tot visvoeder
Uitgelicht
Kippenpluimen, -ruggetjes en -nekken vol kraakbeen, wat doe je ermee? In slachterijen verdwijnen ze meestal bij het afval. Maar Empro Europe uit Dendermonde weet er raad mee,...
19 april 2019 Lees meer

Bron: Belga

Gerelateerde artikels

Er zijn :newsItemCount nieuwe artikels sinds jouw laatste bezoek